ITM Caraş-Severin a făcut bilanţul anului 2023

În luna decembrie 2023, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin au desfășurat 165 controale, fiind dispuse angajatorilor 163 măsuri obligatorii de remediere a deficienţelor constatate.

Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în cuantum de 82.000 lei.

Principalele deficienţe identificate:

– primirea la muncă a salariatului fără încheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă, nu se face dovada efectuării plății salariului către salariații îndreptățiți, netransmiterea datelor referitoare la  suspendarea și încetarea activității și transmiterea eronată a  informațiilor în Registrul electronic de evidenţă a salariaţilor, neîntocmirea programării individuale/colective a concediului legal de odihnă, neîntocmirea adeverinței care atestă activitatea prestată la angajator la solicitarea scrisă a salariatului, neinițierea negocierii colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă;

– nu s-au luat măsuri pentru desemnarea în scris a lucrătorului care comercializează articole pirotehnice, nu se face dovada prezentării unui ISCIR valabil pentru instalația de ridicat tip macara,      nu se efectuează controlul medical la angajare și nici controlul medical periodic, nu se inscripționează rafturile cu sarcina maximă admisă, nu s-au efectuat demersuri pentru autorizarea din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, instalațiile electrice din dotarea unității nu sunt în construcție adecvată, declarații de conformitate netraduse în limba română, etc.

La 2 angajatori cu domeniul de activitate restaurante – au fost identificate 2 persoane care prestau muncă nedeclarată, neavând încheiat în formă scrisă contractul individual de muncă.

Au fost comunicate de către angajatori 11 evenimente care au avut ca urmări 8 cazuri de incapacitate temporară de muncă și 3 decese, iar la finalizarea cercetărilor se va stabili dacă sunt accidente de muncă sau în afara muncii.

În baza Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, s-au luat în evidenţă 178 zilieri, iar conform Legii nr. 367/2022 a dialogului social, s-au înregistrat 7 contracte colective de muncă și 1 act adițional de modificare a contractului colectiv de muncă,” au mai transmis, intr-un comunicat de presă, reprezentanţii ITM Caraş-Severin.

La solicitarea scrisă a salariaților sau a unor foști salariați, s-au întocmit 186 de certificate ce conțin informații referitoare la activitatea desfășurată la angajatori.  

Articolul precedent
Articolul următor

Cele mai citite

Related Articles