ISU Mehedinţi previne incendiile pe terenurile agricole

În această perioadă, specialiştii Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al judeţului Mehedinţi desfăşoară o serie de activităţi preventive și de control, cu accent pe respectarea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor pe timpul campaniei de recoltare a cerealelor păioase.

Pentru evitarea înregistrării unor pagube materiale însemnate, care pot afecta fermierii, dar și mediul înconjurător, pompierii mehedințeni le reamintesc acestora câteva reguli şi măsuri ce trebuie respectate, pentru a se bucura de recolte și a nu-și pune viața în pericol:

  • Lanurile de cereale se vor izola prin fâşii arate cu lăţimea de minim 20 m față de drumuri sau păduri și de 50 m față de calea ferată.
  • Direcţia de recoltare a combinelor va fi în direcția opusă vântului predominant.
  • Toate utilajele agricole vor fi supuse reviziei tehnice, eventualele defecțiuni fiind înlăturate înaintea punerii în exploatare.
  • Maşinile se vor parca pe câmp la o distanţă de cel puțin 100 m faţă de lanurile nerecoltate şi 50 m faţă de construcţii, clădiri sau cale ferată.
  • Lucrările de reparaţii şi alimentare cu carburanţi si lubrifianţi se vor face în locuri special amenajate, la o distanţă de cel puţin 100 m faţă de lanul de cereale.
  • Fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe miriște sau în apropierea punctelor de alimentare cu carburanți sunt strict interzise.
  • Paiele rezultate în urma recoltării cerealelor se vor strânge în maxim 2 zile, iar miriștea se va ara.
  • Se interzice arderea miriştilor şi a vegetației uscate potrivit legislației în vigoare.

Reamintim cetăţenilor că, în perioadele caniculare şi de secetă prelungită, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale  ESTE INTERZISĂ.

În situaţiile în care, din motive tehnice, nu se pot distruge dăunătorii terenurilor agricole decât prin ardere controlată, arderea miriştilor se execută: prin parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate, izolând zona de ardere faţă de căile de comunicaţii, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond  forestier, cu asigurarea personalului de supraveghere pentru stingerea eventualelor incendii.

Pentru suprafeţele de ardere mai mici de 5 ha se vor asigura substanţele şi mijloacele de stingere necesare, iar pentru suprafeţele mai mari de 5 ha se impune prezenţa unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face numai pe timp de zi, în condiţii meteorologice fără vânt, sub supraveghere permanentă.

Totodată facem precizarea că arderea miriştilor, a vegetației uscate, resturilor vegetale, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul emis de Primărie, cu avizul Gărzii de Mediu, şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda de la 1.000 la 2.500 lei.

Cele mai citite

Related Articles