Participanţii la acest simpozion se vor deplasa astăzi într-o excursie documentară pe Valea Almăjului, unde vor vizita obiectivele arheologice de la Lăpuşnicel şi Dalboşeţ, iar în comuna Eftimie Murgu vor avea parte de surprize din partea autorităţilor locale: „Am considerat că dacă facem o ieşire la cele 22 de mori şi măcinăm nişte grăunţe – fie de porumb, fie de grâu – neapărat trebuie să servim şi o masă tradiţională : mămăligă, brânză friptă, jumări aşa cum se fac la noi în Valea Almăjului! Nu ştiu dacă este o arheologie în ale gastronomiei, însă această masă tradiţională chiar reprezintă ceva! Cu ajutorul dumneavoastră, al mass-media, poate reuşim să transformăm într-un brand al Rudăriei toată această masă tradiţională! Nu pot fi decât onorat pentru faptul de a fi gazdă pentru preţioşii participanţi la acest simpozion şi cred că va fi spre aprecierea tuturor participanţilor!”, a declarat în exclusivitate pentru RADIO ROMÂNIA REŞIŢA primarul comunei Eftimie Murgu – Mihai Vlădia.

 

În staţiunea Băile Herculane au continuat ieri lucrările din cadrul Simpozionului internaţional de arheologie şi istorie IN MEMORIAM CONSTANTIN DAICOVICIU, manifestare aflată în acest an la cea de-a 44-a ediţie!

Programul zilei de astăzi cuprinde noi prezentări de carte, vizionare de filme documentare, precum şi dezbateri privind comunicările susţinute pe tema acestei ediţii – CIRCULAŢIA IDEILOR PE DUNĂRE, PE MARE ŞI PE USCAT DIN ANTICHITATE ŞI PÂNĂ ÎN PREZENT. 

Pe parcursul manifestării, am aflat opiniile unor participanţi despre această ediţie a prestigioasei manifestări internaţionale :

Silvia RIPA – colaborator al Universităţii din Ferarra (Italia) şi doctorand al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca : Sunt prezentă pentru a doua oară şi sunt bucuroasă să particip la acest simpozion internaţional, unde mă întâlnesc cu colegi din Europa şi pot participa la ultimele rezultate ale cercetărilor! La Universitatea din Ferarra există un laborator de cercetare asupra provinciilor danubiene, iar laboratorul şi colaborarea mea cu acest laborator face ca cercetările asupra provinciilor dunărene să fie tot mai implicate şi rezultatele acestor cercetări vor fi materializate prin implicarea efectivă a Universităţii din Ferarra în ceea ce priveşte cercetarea arheologică din România. Eu mă ocup de documente din secolul al XVIII-lea care au ajuns aici prin Marsili şi care descrie atât monumentele, cât şi ceea ce se află în această parte a României!

Francis TASSAUX – profesor universitar la Universitatea din Bordeaux : „Sunt pentru a cincea oară în România şi pentru a doua oară în Băile Herculane şi particip cu multă plăcere la acest simpozion care reuneşte adevăraţi specialişti din diferite ţări ale Europei, iar faptul că mă aflu aici se datorează şi lucrărilor ştiinţifice prezentate, dar îmi face mare plăcere să vin în România! Lumea ideilor care s-a dezbătut aici, la Băile Herculane şi faptul că aceste lucrări au fost prezentate la un nivel foarte ridicat spune foarte multe despre ceea ce se va întâmpla de acum înainte şi voi participa cu mare plăcere!”

Felix Marcu – managerul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca : „Cel mai important lucru îl reprezintă participarea în număr destul de mare a specialiştilor din străinătate, în special din Polonia, dar şi din Italia, Franţa şi din alte ţări europene! Cred că acesta este cel mai semnificativ lucru şi cu certitudine este singura sesiune de acest calibru organizată de un muzeu local  care are această anvergură! Deşi nu este o tematică clar stabilită, evident că fiecare cercetător sau specialist are posibilitatea să îşi prezinte propriile rezultate şi tocmai de aceea calitatea fiecărei lucrări pe care am audiat-o a fost deosebită!”

Adrian Ardeţ – directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş : „Anul acesta a fost poate cea mai reuşită întrunire, pentru că oamenii din diferite părţi ale Europei s-au întâlnit – deşi din cauza condiţiilor meteorologice, cu părere de rău, câţiva dintre colegii noştri nu au putut ajunge, fiind blocaţi pe diferite autostrăzi din Europa! – dar faptul că la Băile Herculane am reuşit un simpozion şi am reuşit să clădim un simpozion şi am reuşit să clădim pe ceea ce a fost făcut până acum şi faptul că ne-a reunit Constantin Daicoviciu şi ceea ce s-a discutat aici, ceea ce se va pune în valoare este un lucru extraordinar care, mai presus de orice, face ca acest simpozion să fie viu, să trăiască şi să promoveze, pentru că acesta este cel mai important lucru: istoria, cultura, civilizaţia în judeţul Caraş-Severin să fie cunoscute peste tot! Ţinuta prezentării lucrărilor este deosebită, ţinută academică foarte ridicată, aşa încât nu pot decât să-i felicit pe cei care au această ţinută! Toate lucrările vor fi publicate în revista de specialitate a judeţului nostru, respectiv Tibiscum, se publică în limbă străină! Pe lângă acest lucru, ne bucură faptul că au participat pe lângă cercetătorii din Europa şi cei din Statele Unite ale Americii, iar legăturile stabilite nu fac altceva decât să pună în valoare ca prin parteneriatele ce se încheie aici, la Băile Herculane, specialiştii noştri să deschidă şi mai departe cercetarea ştiinţifică din judeţul Caraş-Severin!”

 

Paul-Sever SMADU