O expoziţie de arme, veşminte cavalereşti, instrumente muzicale de epocă, instrumente de tortură specifice perioadei medieval, dar şi un spectacol de teatru şi un concert de muzică din Evul Mediu vor da viaţă capitalei Banatului în acest sfârşit de săptămână.

În urmă cu 300 de ani, în Timişoara intra victorios Eugeniu de Savoya, după ce i-a înfrânt pe turci. La aniversarea celor 300 de ani de la importantul moment pentru istoria oraşului de pe Bega, timişorenii vor da viaţă unor momente din epocă.

Tineri îmbrăcaţi în veşminte care reproduceau portul de acum câteva secole au rememorat aseară  lupta cu turcii. În faţa privirilor emoţionate ale timişorenilor mici şi mari, otomanii au fost înfrânţi, dar numai după zeci de minute de luptă. Pentru a da viaţă şi mai bine istoriei, la finalul bătăliei, formaţia Peregrinii a urcat pe scena amenajată de autorităţi în Piaţa Unirii, şi a susţinut un concert de muzică medievală. Cele trei secole trecute de la eliberarea Timişoarei de sub dominaţia otomană sunt celebrate în aceste zile în Capitala Banatului cu o serie de evenimente speciale. Programul organizat de Primãria Timişoara durează până în 18 octombrie.

Astăzi, 15 octombrie, în Piaţa Unirii poate fi admirată în continuare expoziţia Medievalum, iar seara, de la ora 20.00, în Piaţa Libertăţii va avea loc evenimentul „Timişoara – 300 de ani de lumină”, când, pe fondul sonor al unui concert simfonic extraordinar organizat de Filarmonica „Banatul” şi primăria oraşului, în colaborare cu Asociaţia Eugeniu de Savoya şi Consiliul Judeţean Timiş se va rememora, cu figuranţi, intrarea trupelor eliberatoare, în urbe.

Sursă foto: pressalert

Daiana Roşca