[AUDIO-FOTO] Istoria industriei reșițene pe simeze la Biblioteca germană „Alexander Tietz” din Reşiţa cu o lună înainte de marele eveniment industrial de la 3 iulie(1771-2021)

[UPDATE] Sub egida 250 de ani de industrie la Reşiţa, Asociaţia germană de cultură şi educaţie a adulţilor şi Muzeul Cineastului Amator din urbe, în parteneriat cu colecţionarul Bogdan Andrei Mihele, au prezentat joi, 3 iunie, cu o lună înaintea marelui eveniment aniversar de la 3 iulie 1771-3 iulie 2021, în curtea Bibliotecii germane „Alexander Tietz” o expoziţie de fotografii şi documente.

În prezenţa unor oameni de cultură ai urbei de pe Bârzava, dar şi a unui numeros public interesat de istoria industrială a locurilor, evenimentul, desfăşurat într-o atmosferă lejeră de discuţii libere între participanţi, a adus un plus de cunoştinţe vizitatorilor de diferite vârste şi profesii.

Colecţionarul reşiţean Bogdan Andrei Mihele pentru Radio Reşiţa:

Bogdan Andrei Mihele

Bogdan Andrei Mihele a mai subliniat că, la sfârşitul săptămânii viitoare, mai exact sâmbătă, 12 iunie, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, va fi prezent la Muzeul Banatului montan din Reşiţa cu o nouă expoziţie personală.

***

Ne apropiem cu pași repezi de ziua de 3 iulie 2021, zi în care, Reșița industrială își sărbătorește cei 250 de ani de pricepere și dăruire, de împliniri și cutezanțe, de visuri și speranțe, câteodată, de-a lungul existenței, și neîmplinite… Începând de anul trecut s-au derulat și se derulează în continuare mai multe proiecte prin intermediul cărora se dorește a fi marcați cei 250 de ani, responsabilizându-ne pe noi toți și pe mai departe. Deja consacratul parteneriat între Centrul Universitar din Reșița al UBB, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, Forumul Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița, revista „Reflex: Artă – Cultură – Civilizație”, Societatea „Metarsis: activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană” Reșița, Muzeul Cineastului Amator din Reșița și Filiala Caraș-Severin „Ștefan Naciu” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a demonstrat până în prezent, că împreună se pot realiza lucruri frumoase…

Uniți în sărbătoarea ce va veni în curând, ne-am propus luna trecută, începând cu 3 mai, un nou proiect, de data aceasta expozițional: în fiecare zi de 3 a lunilor mai – octombrie, să se organizeze câte o expoziție care să ilustreze trecutul sau prezentul acestui loc minunat prin oamenii și faptele lor, prin energia lor creatoare, dar nu în ultimul rând și prin ceea ce ne-a oferit Bunul Dumnezeu: natura, mediul înconjurător.

Prima expoziție a fost deschisă în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” din  Reșița timp de două ore, între 16.00 și 18.00, în lunea Paștilor din acest an, în data de 3 mai 2021. Reșițenii dornici de istoria acestor locuri au putut vizita o expoziție dedicată unor momente importante din viața Cetății de Foc, din anul în care se sărbătoreau 200 de ani de industrie la Reșița, în 1971. Curatorul primei expoziții a fost coordonatorul Muzeului Cineastului Amator, Andrei Florin Bălbărău.

Acum vom ajunge și la cea de a II-a expoziție, care se va putea vizita în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” din Reșița timp de două ore, între 16.00 și 18.00, în data de 3 iunie 2021. Curatorul acesteia va fi Bogdan Andrei Mihele, un mare iubitor al istoriei plaiurilor industriale reșițene.

Iată ce ne spune el despre expoziția pe care ne-o va pregăti spre vizionare: „La împlinirea unui sfert de mileniu de tradiție industrială, doresc să aduc în fața reșițenilor o expoziție care să ne transpună, măcar pentru câteva clipe, în anii de glorie ai uzinelor reșițene. Cu acest prilej, voi expune cărți poștale din perioada anilor 1897 – 1946, fotografii vechi, 2 monografii ale orașului scrise de prof. Gheorghe Molin (1927) și ing. Ion Păsărică (1936), diverse cărți cu subiect industrial, medalii, plachete care provin de la locomotive cu aburi, fabricate la Reșița.”

Ce înseamnă pentru Bogdan Andrei Mihele Reșița? „Fiecare dintre noi, reșițeni născuți și crescuți în acest binecuvântat oraș, fie veniți din alte zone ale țării, avem măcar un motiv pentru care iubim Reșița. Dragostea mea pentru acest oraș vine încă din copilărie, când am descoperit diversitatea multiculturală și multietnică, dar și istoria de neegalat a uzinelor, care au pus pe harta mondială orașul în care arde un foc nestins de 250 ani. M-am regăsit în profundele cuvinte ale Excelenței Sale Emil Hurezeanu, care a vorbit atât de frumos despre Reșița spunând că este focul nestins al încrucișării culturilor, religiilor, al destinelor individuale și comunitare, în constelații mereu reînnoite. Oriunde m-au călăuzit pașii, fie în țară sau străinătate, dorul față de orașul copilăriei mele nu a putut fi egalat. Aerul boem, oamenii și peisajele de neînlocuit, m-au făcut să aștept cu nerăbdare reîntoarcerea acasă. Chiar dacă Reșița nu mai este oglinda în care se reflectă forța industrială și implicit prosperitatea țării, eu nădăjduiesc că în viitorul nu foarte îndepărtat vom putea repune orașul pe locul cel binemeritat, câștigat cu multă sudoare de cei care au făurit Cetatea de foc a Banatului Montan.

Așadar, rupeți-vă un pic din timpul personal în după-masa zilei de 3 iunie și vizitați o expoziție interesantă din acest nou proiect. Vă așteptăm în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” din Reșița, timp de două ore: 16.00 – 18.00, bineînțeles respectându-se toate măsurile sanitare din perioada aceasta de pandemie, așa cum sunt ele stipulate în deciziile factorilor responsabili în acest sens.

Foto: Radio Romania Reşiţa

2 COMENTARII

Comments are closed.

De același autor

Related Articles