Inundaţiile au mobilizat autorităţile din Caraş-Severin. Situaţia este sub control!

COD GALBEN de inundaţii până la ora 09.00 pe râurile din bazinele hidrografice: Bega – bazin amonte S.H. Balinț, Timiș – bazin aval S.H Sadova – amonte S.H. Brod, județele Caraș Severin și Timiș.

Urmare a numeroaselor avertizări date de hidrologi dar şi a situaţiei din teren, prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu, s-a deplasat în zona comunei Obreja, acolo unde s-a intervenit pentru supraînălțarea digului de pe malul râului Bistra, pe o lungime de aproximativ 60 de metri, pentru a evita inundarea mai multor locuinţe aflate în pericol.

Prefectul judeţului Caraş-Severin a convocat aseară şi o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a trece în revistă evenimentele care au avut loc pe parcursul zilei, pe perioada valabilităţii avertizării de cod portocaliu, având ca fenomene vizate: producerea unor scurgeri importante de pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide cu depășiri ale cotelor de inundație pe râurile mici.

Astfel, au fost înregistrate atingeri și depășiri ale cotelor de atenție pe râurile și pâraiele: Goleț, Bistra, Rusca, Pogăniș, Valea Mare, Bîrzava, Caraș, Gîrliște, Miniș, iar pe raza localității Turnu Ruieni, s-a înregistrat depășirea cotei de inundație a râului Sebeș. De asemenea, s-au înregistrat câteva situații pentru gestionarea cărora au fost solicitați pompierii militari cărășeni, în localitățile Prisaca, Oțelu Roșu, Caransebeș, Obreja, Moldova Nouă, Glimboca și Moceriș.

În municipiul Caransebeș a fost inundată str. Pinilor, unde, până la sosirea forțelor profesioniste de intervenție, localnicii s-au mobilizat și au acționat pentru curățarea șanțurilor, sprijinind evacuarea normală și reușind astfel, să împiedice pătrunderea apei în gospodării. În localitățile Moldova Nouă, Glimboca și Moceriș s-a intervenit pentru evacuarea apei din pivnițe, iar în Oțelu Roșu a fost inundată o casă, fiind afectate mai multe camere.

Digul de pe malul stâng al râului Bistra, în amonte de localitatea Obreja, a fost supraînălţat cu ajutorul sacilor cu nisip pe o lungime de 65 m şi o înălţime de 70 cm. Totodată, au fost supraînălţate şi ambele maluri ale pârâului Eruga cu ajutorul sacilor de nisip, pe raza localităţii Obreja. Administratorii barajelor de acumulare au informat că nu se înregistrează probleme, chiar dacă barajele au cote de umplere de peste 90%.

Inspectoratul județean pentru situații de urgență, dar și cele ale poliției și jandarmeriei sunt în continuare pregătite să intervină în sprijinul populației și autorităților locale din zonele vizate de fenomenele periculoase prognozate. Evoluția fenomenelor meteorologice va fi atent urmărită și vor fi dispuse măsurile necesare eficientizării misiunilor de răspuns.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store și a Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență „Fiipregatit.ro”

Cele mai citite

Related Articles