La Sala de conferinţe a Complexului hotelier Afrodita s-au încheiat astăzi dezbaterile din cadrul ciclului de conferinţe ÎNTOARCEREA LA APĂ, la care au participat peste 100 de specialişti din ţară şi din străinătate. 

Între temele abordate pe parcursul conferinţei se numără : turismul wellness în Băile Herculane – la graniţa dintre tradiţii străvechi şi viitor; cura; Românii : Roma, zei, obiceiuri – cu şi despre Herculane; Spa-urile termale ale Serbiei – de la tradiţie la spa de vis; tradiţii spa în Finlanda; inaugurarea noii surse de apă în Herculane – Forajul 4573 bis.

După finalizarea programului dezbaterilor, participanţii s-au deplasat în parcul Vicol, unde au participat la inaugurarea noului izvor de apă termală, care va deservi complexele hoteliere Diana şi Afrodita.

Ne întoarcem la apa de la Herculane pentru că ne place! Uneori ne mai întoarcem şi pentru că suntem curioşi, pentru că vrem să ne aflăm istoria, fiindcă avem multă, multă istorie la Herculane! Istoria şi apele termale s-au îmbinat grozav de-a lungul timpului, putem să începem de acum 1900 de ani, când romanii dezvoltă o staţiune la Ad Mediam – sau la apele sfinte ale lui Hercules de lângă Mediam -, venea elita militară, elita administrativă, dar veneau şi localnici la respectivele băi de la Herculane; avem therme în toată regula, dar avem şi băi amenajate, efectiv, cădiţe unde erau izvoarele! Romanii au ştiut să şi transporte aceste ape termale şi se foloseau de un fel de apeducte. Următorii care pun foarte bine în valoare apa termală sunt austriecii, vorbind de anii 1700-1800! La baza turismului, la baza călătoriei stau poveştile! Omul mai vrea să şi afle ceva, dacă îi livrezi şi o poveste, cu atât mai mult atragi! Iar noi, ce trebuie să facem, este să creăm acele poveşti! Noi avem poveşti, dar nu ştim să le spunem! Apa de la Herculane este şi O POVESTE, dar este şi DE POVESTE!, ne-a declarat ghidul turistic Florin Arjocu – speaker al conferinţei.

Mare KURUSON – co-fondator şi CEO Wellmonde; vicepreşedinte GWI Eastern Europe Institute : Am fost impresionată de ceea ce am găsit în Băile Herculane, cu precădere proprietăţile naturale şi calităţile apei termale pe care am văzut-o şi am mirosit-o ieri şi am descoperit în România un popor foarte prietenos! Pentru mine, venirea turiştilor finlandezi în Băile Herculane este o certitudine! Am avut exemplul Estoniei, euu fiind nativă acolo, pentru că finlandezii nu au propriile lor spa-uri şi nu beneficiază de aceleaşi calităţi ale apelor şi ale naturii! Am văzut cu câtă deschidere au venit către Estonia şi asta se poate întâmpla şi cu Băile Herculane, iar pentru asta nici măcar nu avem nevoie de o infrastructură foarte grozavă, nu avem nevoie de o lingură de aur ca să mâncăm, suntem cu toţii oameni şi natura contează aici! Cu siguranţă voi reveni aici împreună cu soţul meu, căruia i-am trimis nişte poze cu spa-urile pe care le-am găsit aici şi am căzut de comun acord să revenim!

Paul-Sever SMADU