Inevitabilul s-a produs! Unii primari dau din colț în colț

193

După ce au aplicat cu entuziasm legea salarizării bugetare şi au luat cunoştinţă de scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10 %, unii primari s-au văzut în situaţia în care să aloce aproape tot bugetul din acest an pentru salarizarea personalului.

Cei mai fericiţi funcţionari sunt la Caransebeş: 80% din bugetul acestui an va fi cheltuit pentru secţiunea de salarizare şi doar 10% pentru investiţii. Primarul Felix Borcean dă acum din colţ în colţ şi se gândeşte la reduceri de personal, pentru a putea acoperi şi celelalte cheltuieli de funcţionare. Investiţiile rămân la urmă.

Pe locul al doilea, cu 60% din buget alocat salariilor, se situează Moldova Nouă. Primarul Adrian Torma  spune că dacă gradul de colectare a taxelor şi impozitelor nu decurge cum trebuie, va apela şi el la restructurări, astfel încât bugetul destinat acestui capitol să ajungă în jurul a 45 de procente.

Oraşele Oţelu Roşu şi Băile Herculane sunt pe locul trei, cu 40-41% din total pentru  salarii, şi cu investiţii de numai 15-20%.

Ajungem acum la cei mai strânşi la pungă: Primarul  Aninei, localitate  care are oricum un buget de puţin peste 4 milioane de lei, a fost mai prudent în ceea ce priveşte creşterea salariilor, astfel că în acest an raportul  este de  26% retribuții, la 51% cotă pentru investiţii, respectiv pentru proiectele cu finanţare europeană în derulare.

La Bocşa salariile reprezintă numai 25-30% , iar cel mai „zgârcit” să spunem aşa, a fost primarul municipiului Reşiţa care a alocat doar 24% din buget pentru salarii şi, din nou, prin restructurări speră să reducă această cotă la 20% până în vară, în timp ce pentru investiţii a alocat mai mult de jumătate din venituri.

Singurul oraş din care nu am putut obţine informaţii a fost primăria Oraviţa: după ce ne-a promis informaţiile solicitate, viceprimarul Lorena Ion nu a mai fost de găsit. Că tot se vorbeşte despre transparenţa administraţiei!

(Daniela Tudor)