Inevitabilul s-a produs! Unii primari dau din colț în colț

După ce au aplicat cu entuziasm legea salarizării bugetare şi au luat cunoştinţă de scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10 %, unii primari s-au văzut în situaţia în care să aloce aproape tot bugetul din acest an pentru salarizarea personalului.

Cei mai fericiţi funcţionari sunt la Caransebeş: 80% din bugetul acestui an va fi cheltuit pentru secţiunea de salarizare şi doar 10% pentru investiţii. Primarul Felix Borcean dă acum din colţ în colţ şi se gândeşte la reduceri de personal, pentru a putea acoperi şi celelalte cheltuieli de funcţionare. Investiţiile rămân la urmă.

Pe locul al doilea, cu 60% din buget alocat salariilor, se situează Moldova Nouă. Primarul Adrian Torma  spune că dacă gradul de colectare a taxelor şi impozitelor nu decurge cum trebuie, va apela şi el la restructurări, astfel încât bugetul destinat acestui capitol să ajungă în jurul a 45 de procente.

Oraşele Oţelu Roşu şi Băile Herculane sunt pe locul trei, cu 40-41% din total pentru  salarii, şi cu investiţii de numai 15-20%.

Ajungem acum la cei mai strânşi la pungă: Primarul  Aninei, localitate  care are oricum un buget de puţin peste 4 milioane de lei, a fost mai prudent în ceea ce priveşte creşterea salariilor, astfel că în acest an raportul  este de  26% retribuții, la 51% cotă pentru investiţii, respectiv pentru proiectele cu finanţare europeană în derulare.

La Bocşa salariile reprezintă numai 25-30% , iar cel mai „zgârcit” să spunem aşa, a fost primarul municipiului Reşiţa care a alocat doar 24% din buget pentru salarii şi, din nou, prin restructurări speră să reducă această cotă la 20% până în vară, în timp ce pentru investiţii a alocat mai mult de jumătate din venituri.

Singurul oraş din care nu am putut obţine informaţii a fost primăria Oraviţa: după ce ne-a promis informaţiile solicitate, viceprimarul Lorena Ion nu a mai fost de găsit. Că tot se vorbeşte despre transparenţa administraţiei!

(Daniela Tudor)