[AUDIO] Incendiu în Valea Cernei. Peste 50 de hectare de pădure ameninţate de flăcări

incendiu

Pompierii gorjeni intervin şi astăzi pentru stingerea unui incendiu izbucnit aseară pe Valea Cernei. Aproximativ 50 de persoane – pompieri, pădurari și personal al Parcului Național Domogled – acționează pentru stingerea focului, izbucnit în zona de Nord a ariei protejate în spaţiul Jiu – Cerna, spune Ion Gaşpar – directorul parcului.

Potrivit acestuia focul a mistuit deja peste 25 de hectare din zona parcului, el fiind localizat în UP 11 Cernişoara, din cadrul Ocolului silvic Baia de Aramă, suprafață administrată de Direcţia silvică Mehedinţi pe suprafaţa judeţului Gorj. Parcelele silvice afectate de incendiu sunt în zona de protecţie integrală şi conservare durabilă a parcului.

Ca o primă măsură luată în calea focului este realizarea unei benzi la baza abruptului calcaros, spune Ion Gaşpar: „Zona este greu accesibilă. Nu putem lua legătura cu colegii pentru că nu există semnal de telefonie. Vom solicita un elicopter pentru a survola zona“, a declarat acesta. “Vântul bate cu putere şi există posibilitatea extinderii către golul alpin unde odată ajuns este foarte greu de stăpânit“, a subliniat directorul Parcului Național Domogled – Valea Cernei.

Focarul nu a fost stins încă şi arde izolat, iar însemnate efective de pompieri şi personal silvic acţionează şi astăzi pentru lichidarea completă a acestuia. Incendiul a pornit cel mai probabil de la un foc deschis, lăsat nesupravegheat, a mai spus Ion Gaşpar.

Pagubele nu pot fi încă estimate, spune şeful Parcului, însă cu siguranţă au fost afectate zeci de specii de floră de interes silvic. După stingerea incendiului, se va analiza situaţia şi se vor putea spune mai multe, a subliniat Ion Gaşpar. (Hardy Cvoica)

Sursa foto: locale.ro

De același autor

Related Articles