incendiuOra 14.00

Criza de coşari din Caraş-Severin se reflectă în activitatea pompierilor. De la începutul anului, aceştia au intervenit la 27 de incendii provocate de coşuri de fum necurăţate. Cel mai recent incendiu a izbucnit noaptea trecută în comuna Turnu Ruieni. Pentru lichidarea focului extins la două gospodării, pompierii din Caransebeş au acţionat aproape 6 ore cu patru autospeciale. Valoarea însumată a pagubelor a fost evaluată la aproximativ 70.000 de lei, iar a celor salvate la 120.000 de lei.

La una din case au ars: 16 păsări, acoperişul grajdului pe aproximativ 160 de metri pătraţi, acoperişul bucătăriei şi al cămării pe aproximativ 30 de metri pătraţi, în jur de 5.000 kg de fân depozitat în pod, două uşi, un circular, un moto-fierăstrău, două căruţe, un frigider, 20 de metri cubi lemn de foc, 20 kg de alimente. S-au deteriorat: 20 de saci de ciment, 20 de saci de var, circa 16 metri pătraţi din tavanul bucătăriei, circa 16 metri pătraţi din tavanul cămării cu alimente.

La cealaltă casă au ars: aproximativ 80 de metri pătraţi de acoperiş din magazie şi şură, în jur de 100 de metri pătraţi din tavanul unei camere, al unei băi şi cel al două magazii de alimente. Totodată, în şură au ars: un circular, în jur de 20 de metri cubi lemn de foc, aproximativ 200 kg de fân, cinci butoaie goale din plastic de 200 de litri, un polizor. De asemenea, în cameră au ars: un pat, un dulap, o masă, un covor, un geam, o uşă, iar în magazia de alimente s-au distrus în jur de 100 de borcane cu diferite conserve, circa 50 kg de carne de porc şi un frigider. Intervenţia a fost de durată din pricina materialului lemnos şi a fânului care au trebuit îndepărtate pentru ca pompierii să se asigure că focul nu va reizbucni. Maiorul Ion Smeu de la Centrul Operaţional al ISU Semenic explică:

Pompierii reamintesc că este necesară curăţarea coşurilor de cel puţin două ori pe an. Prin utilizarea lemnelor umede sau a celor de răşinoase, depunerile de funingine în coşul de fum sunt foarte mari. În acest caz se înfundă coşurile de fum şi apare pericolul autoaprinderii acestora.

(Sebastian Dragomir)

Ora 7.00

Un incendiu de proporţii a avut loc în localitatea Turnu Ruieni în acestă noapte. De peste 6 ore pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” se luptă cu focul, care, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU „Semenic”, locotenent Adriana Marghescu, s-a manifestat violent. Până în acest moment se cunoaşte faptul că a ars un adăpost de animale de aproximativ 80 de mp, iar focul s-a extins şi la anexele casei vecine, fiind cuprinsă bucătăria şi acoperişul unei locuinţe. Intervenţia este încă în desfăşurare, la faţa locului fiind deplasate trei autospeciale, a mai precizat locotenent Adriana Marghescu.

Vom reveni cu informaţii.

(Ovidiu Babolea)