incendiu

Două focare de incendii de vegetație uscată au fost semnalate, în seara de marți, în județul Caraș-Severin. Primul a fost în apropierea localității Târnova și a stins, fără ca focul să provoace pagube materiale.

Cel de-al doilea a avut loc între localitățile Iaz și Var, unde a ars o porțiune de teren acoperiă cu ferigă. La stingerea incendiilor au participat pompierii militari de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Semenic al județului Caraș-Severin și voluntari din localitățile unde s-au semnalat incendiile.

Pompierii reamintesc că nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai puţin costisitoare, constituind, în acelaşi timp, o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean. Arderea vegetaţiei uscate provoacă multe efecte negative: se distruge microfauna de la suprafaţa solului; se evaporă apa din stratul superior al solului, iar prin crăpăturile rezultate se va pierde, de asemenea, şi apa din adâncime. Însă, din păcate, această metodă este cel mai des practicată în activităţile de igienizare a terenurilor.

(Daniel Babun)