[AUDIO] În prag de sezon rece, Guvernul a plafonat preţul lemnului de foc pentru populaţie, dar măsura îi dezavantajează atât pe agenţii economici, cât şi pe beneficiari

[UPDATE] Guvernul a plafonat prețul lemnului de foc la 400 lei pe metrul cub, până la 1 martie 2023.

Ordonanța a intrat deja în vigoare la sfârşitul săptămânii trecute, iar nerespectarea deciziei de plafonare va fi sancționată cu amenzi cuprinse între 3 mii și 5 mii de lei, se specifică în actul normativ. Administratorii depozitelor de lemne susţin însă că, măsura le va falimenta afacerile, iar populația va fi cea mai afectată pentru că nu va mai avea de unde să cumpere pentru foc.

Dan Moica, administratorul unui depozit de lemne din Zăvoi, spune că, nu va vinde lemnul la prețul plafonat pentru că legea e rău făcută şi avantajează doar statul:

Nu îl dau cu 400, n-am cum. Sunt date legi care se bat cap în cap. Nu pot să-l vând cu prețul de vânzare numai dacă îi putred sau deteriorat. Pe factură se va tăia 400 de lei lemn de foc și restul, diferența, manipulare și transport. Îi prost făcută legea“.

La nivelul judeţului Caraş-Severin, un metru cub de lemn de foc se vinde cu preţuri de până la 320 de lei, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei silvice judeţene, Dan Câmpan:

Prețul pentru sortimentele de lemn de foc, resturi de lemn, tocătură și rumegus nu poate să depășească 400 de lei pe metru cub cu TVA inclus. Direcția Silvică pune pe piață unul dintre aceste 4 sortimente, la care prețul a fost plafonat la maximum 400 de lei prețul de vânzare în condiția de livrare din depozit fiind de maximum 320 de lei inclusiv TVA, acest preț fiind nemodificat încă din luna aprilie a acestui an.”

De la Ovidiu Popa, agent economic din cartierul Cuptoare al municipiului Reşiţa, am aflat că dacă va pune în aplicare decizia guvernului, în prețul lemnului pentru foc nu va mai include niciun serviciu, adică manipularea şi transportul:

Îi dau cu 400 de lei metrul cub, dar să vină omul cu ce vrea el din pădure să şi-l ia, nicidecum din depozit. Trebuie să analizez situația foarte bine, să văd ce pot să fac. Dacă o să iau un parchet mai ieftin, la licitație s-ar putea să mai scad şi eu prețul, dacă nu, o să dau lemnul de foc la firme şi nu mai dau la cetățeanul dă rând“.

Conform Ordonanţei de Guvern, plafonate au fost de-asemenea şi tona de brichete de lemn la 1.500 de lei, precum şi cea de peleţi la 2.000.

***

Trei milioane de gospodării din întreaga ţară folosesc lemnul de foc ca sursă de încălzire a locuinţelor în perioada sezonului rece. În acest sens, s-a decis ca prețul lemnului de foc să fie plafonat la 400 lei pe metru cub, o măsură ce vine în sprijinul cetăţenilor afectaţi de creşterile de preţuri pe plan naţional.

Preţul plafonat este cel final de la consumator şi este valabil pentru toţi comercianţii, agenţi economici sau persoane fizice care vând lemn de foc către populaţie. Prevederile ordonanţei intră în vigoare imediat după publicarea acesteia în Monitorul Oficial, iar cei care nu respectă actul normativ şi vând lemnul de foc la un preţ mai mare, sunt pasibili de sancţiuni, se anunţă într-un document oficial emis de Guvernul României. Plafonate au fost de-asemenea şi tona de brichete de lemn la 1.500 de lei, precum şi cea de peleţi la 2.000. Toate preţurile includ TVA.

Prețul de vânzare al unui metru cub de lemn de foc practicat de Direcţia silvică a judeţului Caraş-Severin prin Ocoalele silvice arondate este în prezent sub preţul plafonat de Guvern şi variază în funcție de specie și de modalitatea de livrare, de la 60 de lei, rășinoase și foioase moi, fasonat la cioată, până la 320 de lei, foioase tari, cu livrare din depozit.

Cele mai citite

Related Articles