În plină secetă, fermierii din Ungaria își irigă culturile cu apă din România, în timp ce agricultorii din Câmpia de Vest privesc neputincioşi spre cer

În timp ce Ministerul Mediului spune că seceta este instalată pe 70% din suprafața țării şi îndeamnă populația la consum responsabil de apă, iar fermierii din multe zone înregistrează pierderi însemnate din cauza lipsei de apă, țara vecină, Ungaria, își irigă culturile cu apă din Mureș.

Situația revoltătoare se repetă de ani de zile și a revenit din nou în prim-plan în ultimele zile, mai ales în contextul îngrijorărilor din ce în ce mai mari privind seceta. Ungaria a înțeles că fără un sistem de irigații, culturile nu au nicio șansă, astfel că plătește să aducă apă din România, în timp ce agricultorii români s-au obișnuit să privească spre cer, în lipsa unui sistem de irigații bine pus la punct.

Dacă la noi, în ultimii 30 de ani au fost distruse toate sistemele de irigaţii, dincolo de graniţă fermierii au sisteme ultra-performante, cu apă asigurată de la zeci de kilometri distanţă, arată Știrile TVR într-un reportaj.

Până în 1990, zona Arad era împânzită cu sisteme de irigații, însă acum au rămas doar canale secate, fără utilitate. Astfel, în timp ce fermierii arădeni care nu pot să-și irige culturile își numărară pierderile, culturile de peste graniță arată bine. Ungaria aduce apa din Mureș, de la 60 de kilometri distanță, în timp ce fermierii arădeni nu se pot bucura de ea, chiar dacă sunt mai aproape.

Contractul e vechi de 40 de ani, iar apa se exportă prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Cererea este oricum mult mai mare decât se poate exporta. Comanda maximă către partea maghiară este de 1.500.000 de metri cubi, informează Antena3.

Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a semnat la sfârșitul lunii mai un ordin prin care s-a constituit o comisie ce trebuia să pună la punct reorganizarea ANIF. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu aceasta și cu investițiile în sistemul de irigații în perioada următoare, sub conducerea noului ministru, Petre Daea.

agro-tv.ro

1 COMENTARIU

  1. Asta inseamna sa fii roman, ai avut sisteme de irigații, le-ai dat pe nimic, pe-un apartament in Timisoara, pe-o Dacie etc.. Bravos popor de idioti chemați popii pe campie si priviți spre cer, in timp ce boanghinele ne cumpara 1000m3 de apa, cu 35 de euro, din râurile românești!!! Felicitari, popor de dobitoci!

Comments are closed.

De același autor

Related Articles