ECHO 8 - 2015 - 2015.07.02. - DEUTSCH-TSCHIKLOWA - MARIA FELS - WALLFAHRT KROATEN - 18

Conform unei mai vechi tradiţii, la 2 iulie se sărbătoreşte în Dieceza Romano-Catolică de Timişoara „Vizita Sfintei Fecioare Maria la verişoara sa, Sfânta Elisabeta”. Cu această ocazie, credincioşii, în special cei de etnie croată din Banatul Montan, merg pe jos în pelerinaj la Maria Ciclova, un mic sanctuar marian de pe raza satului Ciclova Montană, jud. Caraş-Severin. La această dată se sărbătoreşte aici patroana spirituală a bisericii, cunoscută în zonă şi sub numele de „Maria Stâncii” sau „Maria Fels” în limba germană.

Icoana Maicii Domnului de pe altarul principal veghează din 1777 neîncetat, an de an, asupra sutelor și miilor de credincioși veniți aici să găsească alinare pentru suferințele lor, dar și să mulțumească pentru harurile primite de pe urma acestor rugăciuni.

Şi în acest an, la Maria Ciclova au sosit o seamă de credincioşi din toate generațiile, în special etnici croaţi din împrejurimile Reşiţei, alţi credincioşi catolici din zonă, dar şi de peste hotare.

În ziua de 2 iulie, cu prilejul hramului, celebrantul principal al Sfintei Liturghii pontificale de la ora 8.30 a fost Mons. László Német, episcop diecezan de Zrenjanin din Serbia. Alături i-au fost preoţii de limba croată din Banatul de Munte, părintele canonic József Csaba Pál – arhidiaconul Banatului montan, părintele Nikola Lauš, econom diecezan, parohul de Oraviţa, pr. Daniel Dumitru, alți preoți și călugări din dieceză.

De la ora 10.30, vicarul general al Diecezei romano-catolice de Timișoara, Mons. Johann Dirschl a concelebrat împreună cu părintele Martin Jäger din Anina – Steierdorf și cu părintele Daniel Dumitru din Oravița în sanctuarul marian o Sfântă Liturghie dedicată acestui eveniment în limbile germană  şi română. (Hardy Cvoica)