În februarie se dă startul la incendierile intenţionate

Incendiile de vegetație uscată crează din nou probleme în Caraș-Severin. În ciuda campaniilor de prevenire derulate de pompieri, cetăţenii continuă să-şi incendieze terenurile, spune purtătorul de cuvânt al ISU Semenic, plutonier major Anca Balint.

„Ne dorim ca această practică să fie cât mai puţin folosită de cetăţeni, dar se pare că nu avem sorţi de izbândă. Suntem de abia în februarie şi fenomenul a început deja să se manifeste”.

În ultimele 24 de ore, pompierii cărăşeni au intervenit pentru stingerea unor incendii de vegetaţie uscată în satul Divici, la Jupa, pe Dealul cântarului între comunele Lupac și Goruia şi pentru stingerea unui incendiu de litieră la pădurea comunală aparţinând Primăriei Bozovici, în zona lacului Miniş.

Pompierii reamintesc că înainte de incendierea miriştilor şi resturilor vegetale sunt obligatorii solicitarea şi obţinerea Acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a Permisului de lucru cu focul, de la Primărie. Arderea miriştilor provoacă o serie de efecte negative solului printre care distrugerea microfaunei folositoare şi evaporarea apei de la suprafaţa solului, iar nerespectarea măsurilor specifice desfăşurării lucrărilor de igienizare poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderea de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.

(Sebastian Dragomir)

De același autor

Related Articles