În Caraş-Severin, Noaptea Muzeelor la Sate nu a întrunit numărul de vizitatori scontat, dar a fost un început

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment desfăşurat în premieră la sfârşitul săptămânii trecute în întreaga Europa, a deschis în România, pentru publicul larg, accesul la peste 150 de obiective din 37 de judeţe.

Însă faţă de ale regiuni ale ţării, Banatul de Munte nu s-a putut bucura de numărul de vizitatori scontat, cum a fost de pildă Sibiul sau Braşovul, a precizat pentru Radio Reşiţa directorul interimar al Muzeului Banatului Montan, dr. ist. Livia Magina şi asta cu siguranţă din cauza numărului redus de colecţii din mediul rural înscrise pe platforma online a evenimentului şi de valoarea pieselor din expoziţii:

La nivel naţional, evenimentul a avut o foarte bună receptare de către public, din câte știu eu. În țară mii de vizitatori au avut acces la aceste obiective și una dintre știrile care a circulat este că au fost în medie o sută de vizitatori pe obiectiv. La noi în județ cele patru muzee rurale care au rămas în cursa evenimentului, Casa memorială Novacovici din Gârbovăţ, Muzeul Vatra Strămoșească de la Bozovici, Muzeul mineritului de la Dognecea și Muzeul satului din Gherteniș nu s au ridicat la media asta de o sută pe obiectiv. Nici nu ne așteptam de altfel. La Gârbovăţ doamna Novacovici a spus că, a avut în jur de 15 vizitatori, la Bozovici au fost mai mulți că e locaţia mai aproape de șosea și au fost vreo 25, la Dognecea 35 și la domnul Uture la Gherteniş, 6 vizitatori. Acum nici nu ne-am așteptat ca la această primă ediție să fie un flux extraordinar de mare de vizitatori însă ce era important s-a întâmplat pentru că aceste muzee, cred eu, sunt mai cunoscute acum și pentru cei din județ, dar și pentru eventualii turiști. Avem semnale în sensul acesta foarte bune că mai multe muzee rurale ar fi dorit să se implice și o vor şi face la viitoarea ediție astfel încât să putem marja pe o cifră mult mai mare de participanți. În Caraș-Severin poate nu vom ajunge la numărul de vizitatori ca în județul Sibiu, dar ne bucurăm dacă am putea face o rețea a muzeelor rurale cărășene și cu această ocazie să ne organizăm propriile evenimente“.

Amintim, că de miercuri, 6 septembrie, timp de 4 seri, în curtea Muzeului Banatului Montan din Reşiţa se va desfăşura un festival de film cu proiecţii româneşti de excepţie, unde participarea publicului este liberă.

Foto: arhiva

Cele mai citite

Related Articles