În Caraş-Severin încep să se achiziţioneze tancuri de răcire a laptelui

lapte

Micii fermieri sunt obligaţi din acest an să achiziţioneze tancuri de răcire a laptelui. Conform directivelor Uniunii Europene, tancurile vor fi instalate la nivel de comună, prin această investiţie dorindu-se rezolvarea problemei laptelui neconform. Persoanele care au în gospodărie minimum 5 capete se pot asocia la nivel de localitate în vederea primirii ajutorului de minimis în cuantum de cel mult 5.000 de euro pentru achiziţionarea acestor tancuri.

La rândul lor primăriile sunt obligate să pună la dispoziţia cetăţenilor terenuri pentru instalarea răcitoarelor. Un aspect care le creează probleme unor primari, cum ar fi cel din Vermeş, Ion Iacob Damian. Acesta ne-a declarat că deşi are teren disponibil, nu există un spaţiu amenajat, iar tancuri nu pot fi instalate oriunde.

În schimb în localitatea Răcăşdia, lucrurile stau bine, afirmă primarul Mirco Lechici. Un răcitor de 500 de litri a fost deja achiziţionat pentru cetăţenii din Vrăniuţ, iar reprezentanţii asociaţiei poartă discuţii pentru cumpărarea unui alt tanc de 1.000 de litri. În localitate există amenajat deja un spaţiu pentru adăpostirea acestui tanc, a mai precizat Mirco Lechici.

Şi în localitatea Vrani crescătorii sunt pregătiţi pentru a îndeplini cerinţele Uniunii Europene. În localitate există de altfel un punct de colectare a laptelui pentru fabrica de la Oraviţa, punct dotat cu un tanc de răcire. Totuşi, crescătorii sunt interesaţi de achiziţionarea unui al doilea tanc, în cazul în care întâmpină probleme cu cel existent, ne-a declarat primarul Gheorghe Moată. Localnicii au pus deja bazele unei asociaţii şi s-au interesat de paşii care trebuie urmaţi pentru achiziţionare aparatului, pe care, conform edilului, speră să îl obţină cât mai repede.

Cele mai citite

Related Articles