În Caraş-Severin efectivele de şacal au crescut cu peste 70%

Șacalii, o specie invazivă în România, s-au înmulțit excesiv în ultima perioadă, iar sălbăticiunile pădurii au pus stăpânire pe noi teritorii, chiar şi din vestul României.

Conform consilierului superior din cadrul Gărzii Forestiere Caraş-Severin, Nicu Maidan, anul acesta pe fondurile cinegetice din judeţ efectivele au crescut cu peste 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut:

S-a observat o creștere ascendentă a efectivelor de la un sezon de vânătoare la altul. Este de menționat faptul că s-au extins ca și prezență din partea de câmpie, din zona Dunării până aproape de zona montană, înspre Câmpia de Vești spre limita cu județul Timiș. În sezonul 2022-2023 s-au evaluat 939 de exemplare. Față de aceste evaluări la nivel de județ a fost prevăzută o cotă de extras de 473 de exemplare până la închiderea sezonului de vânătoare. Din total au fost recoltați, conform evidențelor, 468 de exemplare. Pentru acest sezon de vânătoare 2023-2024 s-au evaluat 1316 exemplare, pentru care s-a obținut o cotă de extras de 610 bucăţi. Șacalul se vânează tot timpul anului, nu are restricție sau perioadă de vânare, doar că este foarte greu de împușcat, fiind o specie nocturnă“.

Potrivit lui Nicu Maidan, în Caraş-Severin, mai nou, şacalii au tendinţa de a migra spre zona montană a judeţului, prezenţa lor fiind semnalată în zonele Caransebeş şi Sasca Montană. Acesta a mai subliniat că, în general, şacalii nu atacă oamenii, dar pot transmite bolile specifice canidelor.

De același autor

Related Articles