Seres

Lipsa cadrelor didactice calificate, în judeţul Caraş-Severin, face ca limba maghiară maternă să fie predată doar la nivel preşcolar. Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica a aflat mai multe detalii despre această situaţie de la prof. Adelia Sereş:

Singura secţie cu predare în limba maghiară din judeţul Caraş-Severin a fost desfiinţată în urmă cu doi ani din cauza lipsei de cadre didactice calificate. În prezent la nivelul municipiului Reşiţa funcţionează doar învăţământul preşcolar în cadrul Bisericii reformate din urbe, a precizat pentru Radio România Reşiţa, prof. Adelia Sereş. Amintim că, din toate liceele şi colegiile din oraşul de pe Bârzava, Liceul Teoretic „Diaconovici-Tietz” a fost singura unitate de învăţământ care a găzduit timp de mai mulţi ani secţia maghiară. În ciuda demersurilor făcute de minoritatea maghiară, nu există interes pentru promovarea şi reluarea studiului în limba acestei etnii, a mai spus Adelia Sereş. Amintim că, grădiniţa cu program prelungit cu predare în limba maghiară, singura dealtfel din judeţ, funcţionează cu două grupe şi un efectiv de 16 copii. Potrivit prof. Adelia Sereş, această unitate este din această toamnă structură a Liceului Teoretic „Diaconovici-Tietz”, iar reprezentanţii comunităţii maghiare din Caraş-Severin au făcut demersuri la Inspectoratul Şcolar Judeţean în vederea găsirii unei soluţii care să prevadă reluarea învăţământului în limba maghiară maternă în municipiul de pe Bârzava.

Conform datelor ultimului recensământ al populaţiei, la nivelul judeţului Caraş-Severin, trăiesc aproximativ 4000 de etnici maghiari, a subliniat Ladislau Kun – preşedintele Asociaţiei Culturale „Platanus” din Reşiţa.

(Hardy Cvoica)