În Caraş-Severin cancerul pulmonar a devenit o problemă de sănătate publică

Numărul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer pulmonar este în creştere în judeţul Caraş-Severin. Astăzi, de Ziua Internatională de luptă împotriva cancerului pulmonar, medicii îndeamnă oamenii să se investigheze la timp.

Pacienţii care riscă să dezvolte un cancer pulmonar sunt cei cu un istoric îndelungat de fumat, cei care se expun în mod prelungit la substanţe toxice sau care au o predispoziţie genetică către o astfel de afecţiune.

Cel puţin un caz nou este depistat în fiecare săptamâna la Spitalul Judeţean din Reşiţa, iar cifra este alarmantă atrage atenţia medicul şef pneumolog, Dumitru Secăşan:

În ultima perioadă de timp, cancerul pulmonar a devenit o problemă de sănătate publică, în sensul în care există un număr uriaș de cazuri pe care noi îl depistăm pe secția de Pneumologie din Reșița. Nu exagerez cu nimic nimic, când spun că e o cifră uriaşă.

În urmă cu câțiva ani de zile depistam un caz la două luni, poate mai rar, acum efectiv nuexistă săptămână să nu depistăm câte un caz de cancer pulmonar”. 

În secţia de Pneumologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa cancerul pulmonar este rapid dignosticat. Unitatea are aparatură de ultimă generaţie, iar pacienţii beneficiază de analize complexe, exact ca în marile centre universitare. În ciuda acesui fapt, reşiţenii recunosc că nu şi-au mai făcut de mult investigaţii la plămâni.

Cancerul pulmonar se numară printre cele mai agresive forme de neoplazii. În fiecare an, în România peste 10.000 de persoane mor din cauza acestei boli.

Sursa foto: pixabay

De același autor

Related Articles