[FOTO] În Anul Centenarului presa cărăşană promovează IA românească şi Brâul bănăţean la Reşiţa

IA ROMÂNEASCĂ şi BRÂUL BĂNĂŢEAN sunt puse în valoare printr-un eveniment cultural unic ajuns la cea de-a VI-a ediție.

Pornit în anul 2013 din iniţiativa a doi jurnalişti reşiţeni, soţii Paula şi Vasile Neamţu sub genericul PRESA CĂRĂȘANĂ PROMOVEAZĂ IA evenimentul a fost unul de impact, întreaga presă cărăşană mediatizând unul dintre reperele româneşti definitoriu peste TIMP.

Din anul 2014 Societatea pentru Cultură Metarsis – activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană  a îmbrățișat ideea și, la solicitarea celor doi soţi, s-a alăturat logistic în organizarea manifestărilor. Tot de atunci iilor și cămășilor românești, repere care transced TIMPUL, li s-a adăugat CONTRATIMPUL brâului bănăţean, joc din patrimoniul imaterial al Banatului de Munte pe care Eftimie Murgu îl definea plastic: “sar în şir toţi deodată, astfel încât al treilea pas să ţină ritmul”.

Considerată cea mai importantă piesă a costumului tradiţional feminin din România a fascinat deopotrivă pictori, fotografi, feţe regale şi designeri de renume internaţional. Toţi aceştia s-au inspirat, au promovat şi s-au lăsat vrăjiţi de ie sau „cămaşa cu altiţă” , chenar, aşa cum mai este ea cunoscută.

În această seară Centrul Civic al municipiului Reşiţa a fost îmbrăcat în straie de sărbătoare autentice româneşti, reşiţeni de la mic la mare au venit îmbrăcaţi în costume populare pentru a cinsti cum se cuvine manifestarea ce a marcat IA şi Brăul Bănăţean.

Autorităţile judeţene şi locale  s-au alăturat iniţiativei presei cărăşene, dar nu a lipsit nici Maestrul Sabin Păutza cel care a înmânat diplome Moştenitorilor Iei Româneşti.

Cel mai mic paricipant a fost o fetiţă de 3 luni, iar seniorul manifestării a fost Constantin Ibraşi în vârstă de 87 de ani.

Echipa Radio România Reşiţa a transmis în direct manifestarea din Centrul Civic pentru a aduce bucurie tuturor ascultătorilor noştri din ţară şi de peste hotare.

UPDATE

În AN CENTENAR, IA și BRÂUL BĂNĂȚEAN, transpuse ca TIMP și CONTRATIMP în identitatea Banatului de Munte ne vor aduna, împreună, marți, 12 iunie 2018, ora 18.00, în CENTRUL CIVIC al Reșiței. Ne vom prinde cocarde tricolore în piept mărturisind dragostea pentru această țară atât de frumoasă, leagăn de DOINĂ și plai de poveste. Ne vom prinde, “cu fală”, într-un brâu bănăţean, în semn de respect faţă de valorile naţionale, întru cinstirea moșilor și a strămoşilor noştri.

Pentru că toate DORURILE noastre sunt eternizate în IA românească şi toata FALA BĂNĂȚEANĂ este articulată în melodiile cântate pe “timp” şi jucate pe “contratimp” într-o relaţie desăvârşită între muzicanţi şi dansatori.

Veniţi îmbrăcaţi în ii sau cămăși populare să mărturisim demnitatea românească şi să arătăm lumii întregi că suntem BĂNĂȚENI, că suntem ROMÂNI este îndemnul iniţiatorului şi promotorului evenimentului, jurnalistul cărăşan Vasile Neamţu: