[AUDIO] Iazurile de deșeuri miniere Tăuşani şi Boşneag din Moldova Nouă, monitorizate şi de GEC Nera

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizație nonguvernamentală comunitară, apolitică și nonprofit, cu activitate civică în domeniul mediului și energiei (detalii pe http://www.gecnera.ro/ și https://www.facebook.com/GrupulEcologicNera/?ref=pages_you_manage), realizează în 2023  împreună cu Facultatea de Chimie Biologie și Geografie din cadrul Universității de Vest Timișoara o monitorizare a  stării mediului în zona depozitelor de deșeuri miniere de metale grele provenind de la exploatarea în trecut a minereului de cupru de la minele din Moldova Nouă.

Monitorizarea se face în cadrul asigurării sustenabilității proiectului RORS 337 Reţea ROmânia – Serbia pentru evaluarea și diseminarea impactului activităților miniere de exploatare a cuprului asupra calității apei din zona transfrontalieră  finanțat prin Programul Interreg – IPA CBC Romania – Serbia.

Rezultatele monitorizării vor fi comparate cu cele ale autorităților cu responsabilități directe în asigurarea în zona iazurilor a parametrilor de mediu între limitele admise iar populația din zonă va fi informată prin canalele media în legătură cu aceste rezultate.

Minele de minereu de cupru de pe teritoriul Orașului Moldova Nouă urmează a fi redeschise în viitor în urma concesionării zăcământului către un consorțiu de firme româno-turc iar scopul monitorizării realizată de GEC Nera este acela de a nu se mai atinge niciodată nivelul de poluare în zonă, care a existat în trecut când zăcământul a fost exploatat de statul român prin societatea MOLDOMIN Moldova Nouă.

Pentru Radio Reşiţa, preşedintele Grupului Ecologic de Colaborare Nera, Corneliu Sturza-Popovici, a declarat:

Monitorizarea plajei iazului Tăuşani-Boșneag se face de către GEC Nera, în cadrul unei monitorizări așa-zise alternative, pentru că autoritățile fac și ele dar, prin mijloace standard prevăzute de lege. Deci, noi venim cu monitorizarea percepută la nivelul simțurilor umane și venim cu rezultate. Această monitorizare o facem cu scopul să nu se mai întâmple pe iazuri ceea ce s-a întâmplat zeci de ani, atâta timp cât au fost la defuncta Moldomin Moldova Nouă. Avem de data aceasta un investitor turc în cadrul unui consorţiu care va trebui să investească bani și pentru stoparea poluării. Ori acest lucru trebuie să se termine și să se intre în legalitate și din punctul de vedere al viitoarei exploatări, care să sperăm să se redeschidă peste doi-trei ani, așa cum anunță actualii acționari. Autoritățile statului au metodele standard prevăzute de lege pentru monitorizare. Este vorba de Agenția de Mediu şi Garda de Mediu, dar adevărul trebuie să fie același, trebuie să se reflecte și în rezultatele numerice pe care le obțin autoritățile statului. Spun acest lucru deoarece în trecut, din păcate, noi ziceam una, că există poluare, aduceam chiar și dovezi, iar autoritățile veneau și spuneam da există poluare, da, nu este periculoasă“.

Amintim că, în urmă cu mai bine de 5 ani, oraşele Moldova Veche şi Veliko Gradişte au fost acoperite pentru câteva zile de praful de pe cele două iazuri de decantare ale fostei societăţi Moldomin.

De același autor

Related Articles