[UPDATE][AUDIO] Cod roşu de ninsoare şi viscol în trei judeţe. În Mehedinţi elevii nu merg mâine la ore

Duminică, 26 ianuarie

Ora 19

Cod Roşu de viscol în judeţul Buzău, sudul judeţului Vrancea şi jumătatea de nord a judeţului Brăila până diseară la ora 21. La aceeaşi oră Oltenia va ieşi de sub codul galben, iar Capitala şi 5 judeţe din Muntenia vor trece din cod portocaliu în cod galben. În sudul Moldovei, Dobrogea şi judeţele Ialomiţa şi Călăraşi se menţine codul portocaliu de ninsori. După o evaluare a situaţiei la Palatul Victoria, şeful Guvernului a avertizat că şi săptămâna viitoare ne vom confrunta cu vreme rea. Victor Ponta:

Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie au confirmat pentru Radio România Actualități că după ninsorile de aceste zile, marţi vom avea o perioadă de acalmie, după care miercuri va începe din nou să ningă în toată ţara. Va ninge mai abundent în regiunile din sud, sud-est, Carpaţii Meridionali şi de Curbură, zone afectate deja de ninsori şi viscol de câteva zile.

Ora 18

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă utilizatorii reţelei de drumuri naţionale că pe sectorul de drum naţional DN 7, Sibiu – Rm. Vâlcea a fost ridicată restricţia de tonaj de 7,5 tone, astfel circulaţia rutieră este deschisă pentru toate categoriile de vehicule, restricția rămânând în vigoare pentru sectorul de drum Rm. Vâlcea – Pitești – Găești – București. Varianta recomandată participanților la trafic care dețin vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, este Sibiu – Rm. Vâlcea – Drăgășani – Găneasa – Caracal (intersecție cu DN 6) – Roșiorii de Vede – Alexandria – București. Varianta recomandată participanților la trafic care dețin vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe sensul de deplasare spre Bulgaria este Sibiu – Rm. Vâlcea – Drăgășani – Găneasa – Caracal (intersecție cu DN 6) – Roșiorii de Vede – Alexandria – Ghimpați (DN 5B) – Giurgiu – Bulgaria.

Ora 16.30

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă utilizatorii reţelei de drumuri naţionale că, din cauza fenomenului de viscol cu vizibilitate redusă, circulaţia rutieră a fost închisă pe drumul național DN 21, Bărăganu – Slobozia. Tot din cauza viscolului, circulaţia rutieră a fost închisă pe drumul național DN 3B, Fetești  – Chirana, intersecție cu DN 2A. Din cauza aceluiași fenomen sunt închise și următoarele șosele din județul Brăila: DN 21 Brăila – Bărăganu;- DN 22 Brăila – Grădiștea – limita cu județul Buzău;- DN 23 Brăila – Gurianca – limita cu județul Vrancea;- DN 2B Surdila-Greci – Brăila – Șendreni;- DN 2D Brăila – limita cu județul Galați.

CFR Călători a primit dispoziţie să ia toate măsurile necesare pentru a preîntâmpina înzăpezirea trenurilor, a declarat astăzi ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, în cadrul comandamentului de iarnă. Potrivit acesteia, există o serie de probleme, care sunt în curs de remediere. Ramona Mănescu:

Nici o cursă nu este anulată pe Aeroportul Henri Coandă din cauza condiţiilor meteo. Unele zboruri înregistrează întârzieri la decolare, determinate de necesitatea degivrării aeronavelor, întârzieri care doar punctual depăşesc 30 de minute. Pe ambele aeroporturi sunt asigurate condiţiile pentru desfăşurarea în deplină siguranţă a operaţiunilor aeriene. Pistele, platformele şi căile de rulare sunt deschise şi operaţionale. În plus se intervine constant cu utilaje proprii pentru menţinerea suprafeţei de mişcare în condiţii optime, pentru desfăşurarea în siguranţă a operaţiunilor aeriene”, se arată într-un comunicat emis presei de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti.

Porturile de la Marea Neagră sunt închise, de aproape 48 de ore, din cauza vântului puternic, care sufla cu peste 90 de kilometri pe oră în larg. Manevrele de încărcare-descărcare nu se pot desfăşura, din cauza valurilor uriaşe, care se sparg cu putere de ţărm. Ofiţerii Port Control au avertizat navele din rada exterioară să stea cu motoarele pornite, evitând, astfel, intrarea în derivă, iar cele de la cheu să-şi întărească legăturile cu ţărmul, să asigure om de veghe la bord şi să stea, în permanenţă, cu semnalele luminoase şi sonore în funcţiune

Ora 15.30

Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi a decis suspendarea cursurilor în toate unităţile de învăţământ, ca urmare a ninsorilor abundente căzute în zonă. Inspectorul şcolar general, Marian Şuţă, a declarat că măsura a fost luată din cauza circulaţiei care se desfăşoară cu dificultate, din cauza zăpezii şi pentru evitarea evenimentelor în care ar putea să fie implicaţi elevii. Dacă situaţia meteorologică nu se va ameliora, decizia va rămâne valabilă şi marţi. Marian Şuţă a precizat că IŞJ Mehedinţi a solicitat primăriilor din teritoriu ca pe întreaga durată a atenţionărilor meteorologice să ia măsurile necesare pentru a menţine în funcţiune sistemele de încălzire din şcoli şi mijloacele de transport destinate elevilor.

Autorităţile au luat decizia să suspende cursurile și în şcolile, liceele şi grădiniţele din 26 de judeţe din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Acestea sunt Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea. Potrivit Ministrului Educaţiei Naţionale, în municipiul Bucureşti şcolile vor fi închise şi mâine şi poimâine. Remus Pricopie:

Ora 15.00

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis COD ROŞU de ninsoare abundentă, puternic viscolită şi troienită şi vizibilitate redusă spre zero. Viteza vântului la rafală va depăşi 70-80 km/h. Atenţionarea vizează judeţul Buzău, sudul judeţului Vrancea şi jumătatea de nord a judeţului Brăila. Codul roşu rămâne în vigoare până la ora 21.00.

Observaţii: la ora 13.00, în zona avertizată stratul de zăpadă deja depus măsura în medie 40 cm, iar viscolul puternic durează de peste 36 de ore.

Ora 13.00

LA NIVEL NAŢIONAL

22 de persoane au primit îngrijiri medicale, iar alte peste 320 au fost evacuate din mijloace de transport blocate de ninsori şi viscol. La ora 9.00 mai erau blocaţi opt oameni în maşini, trenuri şi gări, potrivit celui mai recent comunicat al Ministerului de Interne. În această dimineaţă, ministerul a trimis în ajutorul celor din zonele cu intemperii peste 5.000 de cadre, cărora li s-au alăturat peste 2.500 de voluntari pentru situaţii de urgenţă.

Zeci de mii de locuitori din sudul şi sud-estul ţării au probleme în alimentarea cu energie electrică, din cauza viscolului care a afectat liniile de tensiune. Echipele de intervenţie ale distribuitorilor de energie lucrează la remedierea defecţiunilor în judeţele Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea, Mehedinţi, Argeş, Teleorman, Buzău şi Ialomiţa.

Cursurile în învăţământul preuniversitar, grădiniţe, şcoli gimnaziale şi licee, vor fi suspendate mâine şi marţi, în Bucureşti, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a anunţaţ în această dimineaţă, primarul general, Sorin Oprescu. Şi în judeţul Brăila toate şcolile vor fi închise mâine din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Inspectoratul Judeţean Şcolar a decis că vor funcţiona doar unităţile de învăţământ din municipiul Brăila, iar mâine se va analiza din nou situaţia pentru a se stabili dacă măsura va fi menţinută şi pentru marţi. Şi în alte judeţe vizate de avertizările meteorologilor s-ar putea decide astăzi ca elevii să nu meargă mâine la cursuri. Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a recomandat suspendarea cursurilor acolo unde drumurile nu sunt eliberate de zăpadă.

Stratul de zăpadă la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraşului, la peste 2.000 de metri înâlţime, depăşeşte la această oră un metru şi 30 de centimetri. Meteorologii avertizează că, în aceste condiţii, există risc însemnat de producere de avalanşe. Salvamontiştii le recomandă celor care practică sporturile de iarnă să fie prudenţi, iar amatorilor de drumeţii să nu se aventureze pe traseele turistice. Chiar dacă, pentru a preveni accidentele, acestea sunt închise, unii turişti ignoră semnalizarea şi pleacă la drum pe cărările din zonă. Cei mai mulţi vizitatori vin la Bâlea Lac să vadă singurul hotel de gheaţă din România şi printre puţinele din sud-estul Europei. Accesul se face iarna doar cu telecabina, de la Bâlea Cascadă. Instalaţia este funcţională la această oră.

Toate drumurile care leagă judeţul Tulcea de restul ţării au fost închise. Decizia a fost luată, astăzi, de prefectul judeţului, din cauza ninsorii şi a viscolului puternic. Trecerile cu bacul între Tulcea şi Brăila au fost suspendate, iar trecerile între I.C. Brătianu şi Galaţi funcţionează doar pentru locuitorii cu domiciliile în localităţile riverane Dunării, ne-a informat corespondentul Radio România, Mona Constantinescu.

Un bărbat în vârstă de 44 de ani din localitatea vasluiană Ciortolom, comuna Tutova, a fost găsit îngheţat în această dimineaţă, lângă gardul unui magazin. Potrivit corespondentului Radio România, Alina Darie, bărbatul ar fi plecat în vizită la nişte cunoştinţe şi nu s-a mai întors acasă. Se ştie că avea afecţiuni medicale. Cadavrul a fost transportat la morgă pentru efectuarea necropsiei şi stabilirea cauzei decesului. În judeţul Vaslui, gerul a făcut şi ieri o victimă – o femeie de 56 de ani a murit încercând să ajungă acasă prin viscol.

Poliţia bulgară a interzis circulaţia tirurilor care se îndreptau către podul de la Giurgiu – Ruse, din cauza condiţiilor meteo din România, transmite Agerpres. Autocamioanele au primit instrucţiuni să se îndrepte către parcările din regiunile Veliko Târnovo, Pleven, Razgrad, Stara Zagora şi Haskovo.

Ora 8.30

Şcolile din judeţele vizate de avertizările meteorologilor ar putea fi închise mâine. Inspectoratele şcolare judeţene şi cel al municipiului Bucureşti vor hotărî astăzi dacă elevii vor merge mâine la cursuri sau nu. Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, recomandă suspendarea cursurilor dacă drumurile nu sunt eliberate de zăpadă. Inspectoratele Şcolare vor fi în legătură permanentă cu autorităţile locale, vor evalua situaţia şi vor decide în funcţie de cum stau lucrurile din fiecare localitate.

Sâmbătă, 25 ianuarie

Ora 19.00

cod galben si portocaliu 25 ianuarie searaPentru intervalul 25 ianuarie, ora 19.00 – 26 ianuarie, ora 22.00, Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat avertizările.

COD PORTOCALIU – În intervalul menţionat, viscolul puternic va continua în cea mai mare parte a Munteniei şi Dobrogei, în sudul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură. În aceste regiuni, dar cu precădere în judeţele Buzău, Brăila, Vrancea şi Ialomiţa, viteza vântului la rafală va depăşi temporar 70-80 km/h, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 m. În sud-estul Dobrogei, mai ales la începutul intervalului, vor mai fi ploi şi lapoviţe, moderate cantitativ şi izolat se va depune polei.

COD GALBEN – În intervalul menţionat, în Oltenia, vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei şi jumătatea nordică a Moldovei va ninge, iar viteza vântului la rafală va fi de până la 45-50 km/h.

Meteorologii au redus de la 18 la 13 numărul judeţelor din sudul ţării, plus Capitala, care rămân sub cod portocaliu. Există riscul ca acesta să se transforme în cod roşu. 19 drumuri naţionale, plus cele trei autostrăzi A1, A2 şi A3 sunt în continuare închise circulaţiei.

Premierul Victor Ponta a cerut insistent oamenilor să rămână în case sau în oraşele de domiciliu şi să nu plece în alte localităţi:

Ora 11.00

cod de viscol 25 ianuarieJudeţul Caraş-Severin a ieşit de sub incidenţa codului galben de viscol, intrat în vigoare aseară. În schimb, judeţul Mehedinţi va rămâne sub atenţionarea de cod portocaliu până mâine la ora 22.00, alături de alte 17 judeţe din ţară. Codul galben este valabil pentru 7 judeţe. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, mesajul va fi actualizat în această seară.

COD PORTOCALIU – Viscolul puternic va continua în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei şi zonele montane aferente, precum şi în nordul Dobrogei. În aceste regiuni vântul va sufla în rafale de peste 70-80 km/h, ninsoarea va fi puternic viscolită şi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 m.

COD GALBEN – În intervalul menţionat, în sudul Transilvaniei şi centrul Moldovei va ninge, vântul va avea intensificări, cu viteze de 60-70 km/h, iar ninsoarea va fi viscolită. În cursul zilei de astăzi, în jumătatea sudică a Dobrogei vor predomina ploile, moderate cantitativ, izolat se va depune polei, iar vântul va sufla cu rafale de peste 70-80 km/h.

……………………………………………………..

18 judeţe din sudul ţării precum şi Bucureştiul se află sub cod portocaliu de viscol şi ninsori. Din această cauză, toate cele trei autostrăzi şi 8 drumuri naţionale din această zonă au fost închise. De asemenea, potrivit ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu, 19 trenuri au fost anulate şi alte 27 de au avut întârzieri cuprinse între 60 şi 225 de minute. În cadrul comandamentului de iarnă desfăşurat la sediul MAI, ministrul interimar, Gabriel Oprea, le-a cerut prefecţilor să apeleze la ajutorul armatei acolo unde există localităţi şi drumuri izolate şi le-a atras atenţia că îşi vor pierde funcţiile dacă nu îşi fac datoria:

Ascultaţi ce a precizat ministrul interimar al MAI, Gabriel Oprea:

Vineri, 24 ianuarie

cod galben si portocaliu 24 ianuarie

Ora 18.00

Comitetul judeţean Caraş-Severin pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit astăzi la sediul Instituţiei Prefectului, ca urmare a avertizărilor transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie de viscol, ninsori şi vânt puternic. În intervalul 24 ianuarie, ora 18.00 – 26 ianuarie, ora 18.00, în judeţul Caraş-Severin vremea se va înrăutăţi, cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 20 l/mp în 24 de ore, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. Vitezele vor depăşi la rafală 60-70 km/h în sud şi în Munţii Banatului, zone în care şi stratul de zăpadă va fi consistent.

În aceste condiţii, prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, a dispus convocarea Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă la sediul Instituţiei Prefectului – judeţul Caraş-Severin pentru a stabili direcțiile de acțiune corespunzătoare fenomenelor meteorologice prognozate și a cerut tuturor instituțiilor implicate operativitate maximă în eventualitatea unor intervenții.

Evoluţia fenomenelor va fi monitorizată cu atenţie şi la nivelul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, iar la sediile primăriilor se va institui serviciul de permanenţă pe durata avertizării emise de ANM. De asemenea, se vor lua toate măsurile necesare în ceea ce privește instalarea mijloacelor de semnalizare corespunzătoare și a informării participanților la trafic, însă cetăţenii sunt sfătuiţi să evite pe cât posibil deplasările în intervalul menţionat.

În ceea ce privește materialele antiderapante și antiaglomerante, situaţia stocurilor se prezintă astfel: 2,005 tone nisip la Secţia Drumuri Naţionale Caransebeş, 1.178 tone la SDN Orşova, respectiv 1.574 tone sare la SDN Caransebeş şi 1.864 la SDN Orşova, în timp ce pentru drumurile judeţene există 5.238 tone de nisip şi 114 tone de sare. Pe drumurile naţionale sunt deschise 19 baze de deszăpezire şi se intervine cu 84 de utilaje, iar drumurile judeţene beneficiază de 98 de utilaje şi 11 baze de deszăpezire.

Prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu:

——————————————-

UPDATE ora 17:00

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a înştiinţat toate Comitetetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a lua măsurile ce se impun în astfel de situaţii. Pentru coordonarea acţiunilor de intervenţie, în această seară a fost activată grupa operativă la nivel judeţean, cu sediul la ISU „Drobeta”, a informat plutonierul Ramona Nistor, purtător de cuvânt al instituţiei.

Poliţia Rutieră atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. În caz de pericol, mehedinţenii pot contacta Grupa Operativă la tel: 0252225070.

——————————————

16 judeţe din ţară vor intra sub atenţionare cod galben de viscol, iar alte 10 sub cod portocaliu, de astăzi, de la ora 18.00, până duminică, la aceeaşi oră.

În intervalul menţionat, vremea se va înrăutăţi. În sudul şi estul ţării va ninge, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. Vitezele vor depăşi la rafală 60-70 km/h în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, precum şi în zona Munţilor Banatului, a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, zone în care şi stratul de zăpadă va fi consistent. Vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei local în Dobrogea, iar în prima parte a intervalului şi în Banaţ sudul Olteniei şi al Munteniei. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 20 l/mp în 24 de ore. Vremea va deveni geroasă în timpul nopţilor şi al dimineţilor, mai ales în estul şi sud-estul ţării.

Codul portocaliu va aduce ninsori abundente în cea mai mare parte a Olteniei (judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăşi local 30-40 cm, iar vântul va sufla cu peste 70 km/h, viscolind şi troienind zăpada. Sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în judeţele Giurgiu, Călaraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75-80 km/h, va ninge abundenţ iar ninsoarea va fi puternic viscolită. Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, nu exclude chiar instituirea unor coduri roşii:

 

De același autor

Related Articles