Hramul Mănăstirii Prislop: mii de oameni sunt aşteptaţi duminică la mormântul călugărului Arsenie Boca

Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului va fi din nou în sărbătoare. Este ziua Sfântului Ioan Evanghelistul, ocrotitorul aşezării religioase.

Mii de pelerini sunt aşteptaţi în acest sfârşit de săptămână la Mănăstirea Prislop, locul unde a fost înmormântat duhovnicul Arsenie Boca. În 8 mai, de ziua Sfântului Ioan Evanghelistul, are loc hramul mănăstirii din Ţara Haţegului. Mănăstirea Prislop este una dintre cele mai populare destinaţii pentru turiştii şi pelerinii care ajung în judeţul Hunedoara. Are o vechime de şapte secole şi este monument istoric, însă celebritatea ei este datorată faptului că aici a slujit şi a fost înmormântat părintele Arsenie Boca. Fost ctitor al aşezării în anii 1950, Arsenie Boca este considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti.

Prima pictură bisericească realizată de Arsenie Boca în Mănăstirea Drăgănescu a fost Scena Învierii, iar modul în care a fost reprezentat Iisus a stârnit fascinaţie, dar şi controverse. Mântuitorul este înfăţişat ridicându-se din mormânt, diafan şi acoperit cu o mantie albă.

Pelerinii care au ajuns sâmbătă seara la Mănăstirea Prislop, locul unde se află mormântul părintelui Arsenie Boca, au avut parte de o atmosferă deosebită faţă de cea a sărbătorilor din anii trecuţi, când mii de oameni se îndreptau spre locul de rugăciune din Ţara Haţegului.

O mulţime de poveşti circulă pe seama bisericii din Densuş, una dintre cele mai misterioase aşezări din Ţara Haţegului. Este veche de peste şapte secole şi a fost clădită pe locul unui templu dacic. Sub temelia ei se spune că se află mormântul generalului roman Longinus, capturat de regele Decebal, iar o încăpere secretă din turla ei a adăpostit vreme îndelungată o tânără fecioară, sfâşiată de durere.

Sursa: adevarulhunedoara.ro

 

De același autor

Related Articles