Herculane Project solicită Ministerului Culturii demararea procesului de înscriere a ansamblului istoric Băile Herculane în Patrimoniul Mondial UNESCO

Herculane Project prin Asociația Locus a transmis către Ministerul Culturii Cererea de înscriere a Ansamblului Istoric Băile Herculane, cu valoare universală excepțională, în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Ansamblul istoric Băile Herculane prezintă valoare universală excepțională, îndeplinind criteriile ii, iii, iv ale Convenției UNESCO după cum sunt notate acestea în Ghidul Operațional pentru implementarea Convenției Patrimoniului Mondial.

Băile Herculane este cea veche stațiune balneară de pe teritoriul României, cu o istorie și cultură bimilenară. Situl poate fi privit ca un spaţiu idilic, dominat de urmele istoriei care l-au consacrat și care se prezintă ca un muzeu în aer liber datorită resurselor naturale și de peisaj și datorită patrimoniului arhitectural bogat. Acesta este un pilon important al identității locului, constând în 74 de obiective înscrise în Lista Monumentelor Istorice 2015: 14 situri arheologice, 55 ansambluri și monumente de arhitectură, 5 monumente de for publicstatui.

În cadrul cererii au fost expuse și eforturile pe care Asociația Locus le depune din anul 2017 pentru a conserva și salva Băile Neptun, monument istoric de interes național inclus pe lista celor 7 Cele Mai Periclitate Situri de patrimoniu din Europa pentru anul 2022, cât și investițiile publice și private din cadrul arealului istoric.  Cererea și Nota de Fundamentare, elaborată în limba engleză conform directivelor parte din Ghidul Operațional al UNESCO, modificate în anul 2021 au fost transmise atât către Ministerul Culturii, cât și către Primăria Băile Herculane și vor fi publicate de către Asociație.

Este un proces lung, care sperăm să aibe o finalitate pozitivă într-un final. Momentan această cerere împreună cu nota de fundamentare vor fi analizate de către Minister prin Direcția Relații Internaționale și Afaceri Europene, Institutul Național al Patrimoniului, iar ulterior vor ajunge în fața Comisiei Naționale pentru Monumente Istorice. Credem că este un pas necesar, întrucât situl are o valoare excepțională din punct de vedere istoric, arhitectural, cultural, iar contribuția pe care a adus-o culturii spa de a lungulul secolelor este una extraordinară”, spune Oana Chirilă, președinte Asociația Locus.

Foto Petru Cojocaru

Cele mai citite

Related Articles