Grevă japoneză la Direcţia pentru Cultură Caraş-Severin

Angajaţii Ministerului Culturii şi ai Direcţiilor judeţene de cultură au intrat în grevă japoneză. Aceştia sunt nemulţumiţi de salariile pe care le consideră mult mai mici faţă de colegii lor din alte ministere, motiv pentru care şi angajaţii Direcţiei pentru cultură Caraş-Severin sunt în grevă japoneză timp de o săptămână. Principala lor nemulţumire este legată de nivelul de salarizare, potrivit membrului sindicatului Culturalia de la nivelul instituţiei judeţene, Monica Neculce:

Activitatea la nivelul Direcției Județene pentru Cultură Caraş-Severin se desfășoară normal doar că angajaţii se află în grevă japoneză până când vom avea ceva concret de la guvern. Suntem solidari cu colegii noștri din ţară şi din celelalte instituţii din judeţ. Grevă japoneză durează până în 8 decembrie şi dacă nu se va găsi o înțelegere în ceea ce ne privesc revendicările noastre salariale suntem hotărâți să ne prevalăm și de celelalte forme legale până la obținerea celor solicitate. Revendicările noastre sunt cauzate de salarii care practic nu s-au mai majorat şi sunt diferențe mari între Direcțiile de cultură din țară și Direcțiile de impozite și taxe, cele pentru agricultură etc. S-a făcut o evaluare și s-a constatat că suntem cu cele mai mici salarii față de celelalte instituții, practic sunt salariile de la nivelul anului trecut, când a avut loc ultima majorare“.

Sindicatul Culturalia, afiliat Blocului Naţional Sindical a anunţat că greva japoneză va dura o săptămână, după care angajaţii Ministerului Culturii vor protesta în faţa instituţiei în perioada 11-15 decembrie.

Sindicatul transmite într-un comunicat de presă că vor apela şi la alte forme de protest dacă nu le vor fi majorate salariile. Sindicaliştii susţin că nu vor mai emite avize şi nu vor mai organiza Ziua Culturii şi alte evenimente naţionale importante.

Monica Neculce, reprezentantul Sindicatului Culturalia a mai precizat pentru Radio Reşiţa că un angajat în funcţia de consilier superior din cadrul Ministerului Culturii are un salariu brut de 6.000 de lei, faţă de aceeaşi funcţie a unuia de la Ministerul Mediului unde pe lună se câştigă 15.000 de lei + alte sporuri legale, iar decizia de a intra în grevă a fost luată din cauza neacordării drepturilor salariale, majorate ultima dată în 2022.

Cele mai citite

Related Articles