Grapini: „În 10 ani de UE, România a luat 40 de miliarde şi a dat doar 13”

83

România a marcat în aceste zile, primul deceniu în Uniunea Europeană, organism care adus nenumărate avantaje românilor. Ţara noastră a câştigat câteva miliarde bune în fiecare an. Este vorba de fonduri atrase de autorităţi, dar şi de banii aduşi de milioanele de români care pot lucra în Uniune. Posibilitatea circulaţiei şi a muncii în UE sunt indiscutabil, cele mai mari beneficii pentru România, spune europarlamentarul Maria Grapini:

„Dacă analizăm foarte scurt, vedem că România a câştigat în acest ani. România a luat 40 de miliarde şi a dat doar 13. Dacă aceşti 40 de miliarde erau foarte bine cheltuiți, avantajele erau enorme. Trebuie să recunoaștem că de modul de cheltuire nu mai este responsabilă Uniunea Europeană, ci administrațiile noastre centrale și locale. Apoi, să nu uităm că a crescut PIB-ul mai mult decât dublu din 2006 până în 2015. Au crescut investiţiile. Sigur că am avut şi pierderi pentru că trebuie să ţi cont de nişte reguli europene. Oricum, este mult mai bine că România face parte din Uniunea Europeană şi că continuă, de fapt acest proces. Avem două obiective foarte mari, moneda euro şi spaţiul Schegen. Sper că actualul Guvern şi Parlament să le rezolve pentru că în 2019 România va deţine preşedinţia Consiliului”.

„În România nu există un curent antieuropean. Nu avem niciun partid care să susţină ieşirea din UE, ceea ce este foarte bine. Trebuie să intrăm în spaţiul Schegen pentru că s-au făcut nişte cheltuieli şi noi îndeplinim toate condiţiile din punct de vedere al securităţii la frontiere. Am făcut deja o scrisoare către primul ministru şi imediat după validarea Guvernului o voi trimite. Printre altele, îi solicit şi aceste lucruri legate de relaţia Executivului cu europarlamentarii români”, a mai spus Maria Grapini, în exclusivitate pentru Radio Reşiţa.

(Sebastian Dragomir)