Bărbat de 60 de ani din Caraş-Severin infectat cu COVID-19. Numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 116.

UPDATE ora 21:30

Încă trei cazuri de infectare cu coronavirus au fost anunţate de Grupul de Comunicare strategică:

Caz 114 Femeie, 38 ani, Hunedoara, contact caz 26 (tânăra care nu a respectat autoizolarea)

Caz 115 Femeie, 45 ani, Hunedoara, contact caz 26. Ambele cazuri (114 și 115) sunt asistente medicale

Caz 116 Bărbat, 60 ani, Caraș Severin, aflat în carantină la Reșița, întors din Italia în 11.03.2020


UPDATE ora 20:30

Doi bărbaţi şi două femei cu vârste cuprinse între 31 şi 53 de ani sunt cele mai recente cazuri de infectare cu noul coronavirus în România, informează Grupul de Comunicare Strategică.

Potrivit sursei citate, două dintre aceste persoane – o femeie de 33 de ani şi un bărbat de 36 de ani – sunt din Timişoara, au venit pe 12 martie din Italia şi se află în carantină.

O altă persoană infectată este un bărbat de 31 de ani din Constanţa, contact al senatorului PNL Vergil Chiţac. De asemenea, a fost confirmată pozitiv şi o femeie de 53 de ani din Braşov, contact al unui bărbat infectat anterior, venit din Boston.

Cu aceste patru cazuri, numărul celor infectaţi în România a ajuns la 113.


UPDATE ora 18:15

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat alte 6 cazuri confirmate de COVID-19

Caz 103 Bărbat, 51 ani, Brasov, întors din Italia în 12.03. 2020, aflat în carantină.

Caz 104 Tânăr, 19 ani, Hunedoara D, contact al cazului 59.

Caz 105, Copil, 4 ani, contact al cazului 59.

Caz 106 Femeie, 43 ani, Hunedoara, contact caz 26.

Caz 107 Femeie, 44 ani, Hunedoara, contact caz 26.

Caz 108 Femeie, 41 ani, Hunedoara, contact caz 26


UPDATE ora 16:30

Astăzi, 14 martie, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a adoptat o hotărâre pentru instituirea  unor măsuri pentru evitarea răspândirii COVID-19 (coronavirus).
Prin hotărârea CNSSU au fost aprobate, recomandările ”Grupului de analiză”, care vizează:
 relațiile personalului Companiei Naționale Poșta Română cu persoanele aflate în autoizolare;
 relațiile echipelor de intervenție (apa, canal, gaze, electricitate, internet/cablu, telefonie fixă) în interacțiunea cu persoanele aflate în autoizolare;
 relațiile reprezentanților autorităților publice (IPJ, IJJ, ITPF, ISUJ, DSP, MS) cu șoferii de camioane, cu masa totală mai mare de 3,5 tone, care intră în țară venind din zonele roșii și galbene;
 definirea termenului de “contact apropiat” al unui caz confirmat;
 aspecte privind planul de continuitate în instituțiile esențiale și infrastructurile critice
 restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spații închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetica, săli de jocuri de noroc și cazinouri.
De asemenea, au fost aprobate următoarele:
⮚ abilitarea Administrația Națională a Penitenciarelor, pentru inițierea unui proiect de act normativ de modificare a prevederilor Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, care să fie pus în regim de urgență în dezbatere parlamentară. 
⮚ instituirea măsurii de izolare preventivă a personalului esențial pentru asigurarea funcționării Centralei Nuclear-Electrice CNE Cernavodă, în concordanță cu prevederile Planului de continuitate a activităților de bază în cazul unei epidemii/pandemii.   
⮚ membrii Guvernului și oficiali de rang înalt din instituțiile aparținând sistemului național de securitate și apărare, pot ieși din izolare, cu păstrarea distanței de minimum 5 m față de alte persoane care nu se află în izolare și cu obligativitatea portului măștii de protecție, exclusiv pentru exercitarea obligațiilor expres prevăzute de Constituție și strict pe durata exercitării acestor obligații.
Până astăzi, 14 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 102 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 102 cetățeni care au contactat virusul, șase sunt declarați vindecați și au fost externați.
Persoanele infectate cu COVID-19 (coronavirus) sunt internate în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța și se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea de sănătate generală a pacienților este bună, cu excepția bărbatului internat la spitalul Victor Babeș, care a prezentat complicații, dar a cărui stare este ameliorată.
Situația pe județe/municipiul București a cetățenilor infectați cu virusul COVID-19 (coronavirus) se prezintă astfel: București (31), Timiș (11), Hunedoara (14), Constanța (7), Iași (5), Caraș-Severin (4), Covasna (4), Dolj (3), Brașov (2), Mehedinți (2), Mureș (2), Gorj (2), Cluj (2), Neamț (2), Olt (2), Bacău (1), Bihor (1), Buzău (1), Galați (1), Maramureș (1), Prahova (1), Suceava (1), Vrancea (1) și Ilfov (1).
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.652 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 14.573 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. 
Până la acestă dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.929 de teste. Dintre acestea, 2.827  au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19.
Până în prezent, au fost înregistrate 33 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.
În Republica Italiană a fost înregistrat  decesul unui cetățean român diagnosticat cu infecție cu COVID-19, pe fondul unor afecțiuni medicale pre-existente.
Intrarea în scenariul al 3-lea, pe teritoriul României presupunea, în estimarea inițială, „transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate (101-2000 cazuri)”. 
Facem precizarea că o parte din măsurile prevăzute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autorități, iar la acest moment nu avem confirmarea faptului că există o „transmitere susținută pe scară largă” a noului coronavirus (COVID-19).
Tipologia cazurilor de până în prezent arată o trasabilitate a contactelor persoanelor care sunt confirmate pozitiv cu noul coronavirus. În acest sens, echipele direcțiilor de sănătate publică desfășoară anchete epidemiologice pentru identificarea tuturor contacților persoanelor confirmate pozitiv. 
Totodată, menționăm faptul că, față de previzionarea realizată, până la acest moment nu au survenit decese în urma infectării cu noul coronavirus. 
Măsuri adoptate care fac parte din Scenariul 3: 
• Măsuri de distanțare socială, limitarea contactului dintre persoane;
• Limitarea activităților colective;
• Punerea în aplicare a planului de pregătire pentru pandemie;
• Raportarea călătoriilor (ex: istoricul călătoriilor simplificat) ;
• Implementare de puncte medicale avansate în cadrul unităților sanitare.
La nivelul CNSSU urmează să fie reanalizat planul de măsuri, în sensul înăspririi unor măsuri deja luate și/sau completarea acestora cu alte tipuri de măsuri necesare combaterii răspândirii noului coronavirus (COVID-19).
Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

UPDATE ora 16:00

Deputatul PNL Lucian Heiuş, primarul Devei, Florin Oancea, şi administratorul public al municipiului, Adrian David Nicolae, au fost confirmaţi pozitiv la testul coronavirus, informează Grupul de Comunicare Strategică.

Potrivit sursei citate, toţi trei se află în izolare la domiciliu. Aceştia au participat la reuniunea BPN al PNL la care a fost prezent şi senatorul Vergil Chiţac, testat de asemenea pozitiv, dar nu au fost prezenţi şi la reuniunea Biroului Executiv al PNL de vineri.


UPDATE ora 14:15

Autorităţile italiene au confirmat decesul unui cetăţean român ca fiind cauzat de infecţia cu COVID-19, pe fondul unor afecţiuni medicale pre-existente, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

„Situaţia cetăţenilor români din Italia rămâne o prioritate permanentă pentru misiunea diplomatică şi oficiile consulare ale României din Italia şi orice informaţie cu privire la cetăţenii români din Italia va fi comunicată public de către Ministerul Afacerilor Externe imediat ce aceasta va fi confirmată de către autorităţile italiene, care se concentrează, în prezenţ în contextul situaţiei extraordinare existente în Republica Italiană, cu toate eforturile şi resursele umane, pe activităţile de salvare şi tratament ale persoanelor infectate cu COVID-19”, arată sursa citată.


UPDATE ora 14:00

O femeie şi un bărbat din Constanţa, soţ şi soţie, au fost depistaţi cu coronaviruş a anunţaţ sâmbătă, Grupul de Comunicare Strategică, numărul celor infectaţi în România ajungând, astfel, la 99.

Femeia are 53 de ani şi a călătorit în Austria şi Germania, este medic de laborator, fiind confirmată pozitiv la un test lucrat în reţea privată.

Bărbatul, 54 de ani, a fost testat tot în reţea medicală privată.

Cei doi s-au întors în data de 7 martie 2020 din Viena.


UPDATE ora 10.15

Numărul persoanelor confirmate cu noul tip de coronavirus a ajuns la 97, a anunţat, sâmbătă, Grupul de Comunicare Strategică.

Este vorba despre o femeie de 47 de ani din Bucureşti, contact direct al cazului 45, asimptomatică şi aflată în autoizolare la domiciliu, şi un bărbat de 39 de ani din judeţul Dolj, întors în 5 martie din Brescia, aflat în autoizolare până în 12 martie, când s-a internat la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova cu simptome specifice.

Conform site-ului Institutului Naţional de Sănătate Publică, au fost confirmate în total 97 de cazuri, din care în Capitală – 31.

Situaţia pe judeţe se prezintă astfel: 12 – Timiş, 10 – Hunedoara, 5 – Constanţa, 5 – Iaşi, 4 – Caraş Severin, 4 – Covasna, 3 – Dolj, 2 – Braşov, 2 – Mehedinţi, 2 – Mureş, 2 – Gorj, 2 – Cluj, 2 – Neamţ, 2 – Olţ 1 – Bacău, 1 – Bihor, 1 – Buzău, 1 – Galaţi, 1 – Maramureş, 1 – Prahova, 1 – Suceava, 1 – Vrancea, 1 – Ilfov.

Sursa citată precizează că sunt 14.049 de persoane izolate în România, iar în carantină – 2.372.


Sâmbătă, 14 martie, numărul persoanelor confirmate cu coronavirus la nivel naţional a ajuns la 95 de cazuri!

Conform Grupului de Comunicare Strategică, printre aceste cazuri se află şi doi cărăşeni. Este vorba despre o femeie cu vârsta de 27 ani din Caraș-Severin, sosita din Italia în 10 martie, şi confirmată cu COVID-19 în 13 martie şi un bărbat cu vârsta de 55 ani tot din Caraș-Severin, venit din Italia confirmat tot ieri, 13 martie. Cei doi au fost transportaţi la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş din Timişoara”, unde li se acordă îngrijiri medicale.

Caz 90
Femeie, 64 de ani din Neamț, venită din Italia in 09.03 confirmată in 13.03.

Caz 91
Copil, 1 an din Bacău, contact cu mătușa venită din Italia in 03.03 confirmat in 13.03. Mătușa este asimptomatică urmează testarea.

Caz 92
Femeie, 41 ani din Iași, lucrează in Mureș venită din Dubai in 08.03; face naveta Iași -București; din 09.03 a mers la serviciu; debut in 12.03 confirmată in 13.03

Caz 93
Femeie, 41 ani din Iași, sosita din Franța internata în Spitalul de boli infecțioase Iași în 13.03 confirmată în 13.03

Caz 94
Femeie, 27 ani din Caraș Severin, sosita din Italia în 10.03, carantinată în Dâmbovița confirmată in 13.03

Caz 95
Bărbat, 55 ani din Caraș Severin, venit din Italia carantinat în Dâmbovița confirmat 13.03.


UPDATE ora 23:46

Autoritățile anunță cazul nr. 89 de infectare cu coronavirus, al 28 confirmat astăzi.

Este vorba despre o femeie de 49 ani din Bihor, venită din Italia în data de 10.03 și aflată în autoizolare.


UPDATE ora 22.00

Încă două cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate, numărul total de cazuri din România ajungând astfel la 88, anunţă vineri seară Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Potrivit GCS, este vorba despre o femeie de 32 ani, din judeţul Caraş-Severin, venită din Italia în data de 10 martie, aflată în carantină în Caransebeş şi de un bărbat de 45 ani, din Bucureşti, venit din Londra în 9 martie, internat vineri cu febră şi frisoane la Spitalul ‘Victor Babeş’ Bucureşti.


UPDATE ora 21:30

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) anunţă vineri seară confirmarea a încă patru cazuri de infectare cu noul coronaviruş numărul la nivel naţional ajungând la 86.

Potrivit sursei citate, este vorba despre un bărbat de 32 ani şi o femeie de 41 ani, ambii din Timişoara, veniţi din Italia în data de 12 martie, precum şi de o femeie de 33 ani şi un bărbat de 36 de ani, ambii din Lugoj, veniţi de asemenea din Italia, vineri.

Toţi patru se află în carantină, precizează


UPDATE ora 20:30

Un tânăr din Bucureşti este cel de-al 82-lea caz confirmat de infectare cu noul coronaviruş anunţă Grupul de Comunicare Strategică.

Tânărul, în vârstă de 20 ani, a venit din Marea Britanie în data de 12 martie. El este internat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Matei Balş” de vineri şi confirmat pozitiv în aceeaşi zi, precizează sursa.


UPDATE ora 18:30

O femeie de 26 de ani Bucureşti este cel mai recent caz confirmat de coronavirus, anunţă Grupul de Comunicare Strategică.

Femeia se afla în autoizolare din 9 martie, iar în prezent este internată la Spitalul de boli infecţioase „Victor Babeş”. 


UPDATE ora 18:00

Un bărbat de 26 de ani din Prahova, aflat în carantină în Buşteni, este al 80-lea caz de coronavirus din România, anunţă Grupul de Comunicare Strategică.

Bărbatul a venit pe 12 martie din Italia şi a intrat în carantină în aceeaşi zi. El a fost confirmat pozitiv la Spitalul „Matei Balş”.


UPDATE ora 17:00

Încă patru cazuri de coronavirus au fost confirmate în România – două în Covasna şi două în Braşov.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, una dintre cele patru persoane este un bărbat de 44 de ani din Braşov care s-a întors din Boston pe 11 martie, fiind internat cu simptomatologie specifică a doua zi.

Tot în Braşov a mai fost confirmat un caz – femeie de 51 ani, venită din Italia, aflată în carantină.

De asemenea, testele de coronavirus au ieşit pozitiv în cazul a două femei de 16, respectiv 77 de ani din Covasna. Prima este contactul unei persoane pozitive, cealaltă a avut contact cu o familie venită din Italia.

Numărul infecţiilor cu COVID-19 în România a ajuns la 79.


UPDATE ora 16:00

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, vineri, încă două cazuri de infecţie cu noul coronavirus confirmate, la doi bărbaţi de 50, respectiv 62 de ani.

Potrivit sursei citate, bărbatul de 50 ani este medic, managerul Spitalului „Dimitrie Gerota”, iar cel de 62 de ani este pacientul unui medic gastroenterolog confirmat ca fiind cazul cu numărul 30.

În urma acestor două infectări, bilanţul bolnavilor cu COVID-19 în România ajunge la 75.

Un număr de 2.298 de persoane sunt în carantină instituţionalizată, iar 13.723 în izolare la domiciliu, a informat Grupul de Comunicare Strategică (GCS).