gara sud

Gara Reşiţa Sud, redată în folosinţă în acest an, nu este folosită la întreaga sa capacitate. Monument istoric, cu o vechime de peste 120 de ani, Gara a înghiţit milioane de euro printr-o finanţare menită să-i asigure o faţă nouă. E foarte adevărat că acest lucru s-a şi realizat: sală de aşteptare cu instalaţie de aer condiţionat, centrală termică, peroane noi, încăpătoare, cu copertină, grupuri sanitare noi, peroane supravegheate cu camera video, tabelă de afişaj electronică, modernă, atâta doar că nu prea are ce afişa.

Doar 3 trenuri vin în 24 de ore. De plecat, pleacă doar 2, pentru că relaţia Caransebeş-Bucureşti vine până la Reşiţa Sud dar pleacă din Nord. E drept că ar fi şi alte probleme semnalate de călători la noua staţie CFR peroane foarte lungi şi inutile, o singură traversare pietonală amplasată pentru cei care vin în piaţă, nu pentru călători, lipsa unei copertine la linia principală, toalete care stau închise şi acelaşi sistem învechit de macazuri cu acarul Păun de serviciu 24 de ore din 24. Regio trans-ul, cel care a preluat o parte a traficului de călători pe calea ferată din Reşiţa, vine şi pleacă din Gara de Nord. De ce? Motivul este unul pur economic: de ce să mai închirieze 5 km dus şi 5 întors, când călătorii se pot deplasa la Reşiţa Nord, dacă doresc să călătorească. E foarte adevărat că noaptea taximetrul le ia cam 15 lei din buzunar pentru că autobuzele nu circulă, dar acesta se pare că e un aspect mai puţin important în economia lor.

Dar cine să se mai gândească la călător. Important e că avem un proiect bifat, o gară modernă şi funcţională, folosită de reşiţeni pe post de loc de promenadă. Din păcate tot mai puţini călători cu trenul.

(Dan Agache)