Fraudă cu fonduri europene în Caraș-Severin

Primarul din Ciclova Română, Gheorghe Percea a fost trimis în judecată de procurorii din DNA, alături de alţi patru localnici, pentru mai multe infracţiuni, în formă continuantă, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. În această cauză, prejudiciul se apropie de 5 milioane de lei fiind dispuse, de către procurori, măsuri de instituirea a sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile şi conturi bancare, ce aparţin inculpaţilor. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraş-Severin cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse.

În acest sens DNA a emis un comunicat în care face următoarele precizări:

“În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1048/VIII/3 din 9 noiembrie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar.

PERCEA GHEORGHE, la data faptelor și în prezent primar al comunei Ciclova Română, județul Caraș Severin, pentru comiterea infracțiunilor de:

– folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,

– complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,

CHINCIA NATALIA, CHINCIA IOAN NICOLAE, NEGREA LIVIU COSMIN și BALINT-COPĂCEAN DIMITRIE-DANIEL, pentru comiterea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată și în stare de libertate, a inculpatului BORZA NICOLAE, la data faptei consilier superior la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) Centrul Județean Caraș Severin – Serviciul Control în teren, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:În perioada 2012 – 2017, inculpatul Percea Gheorghe, primarul localității Ciclova Română, județul Caraș Severin, beneficiind de autoritatea și influența conferite de funcția publică deținută, a determinat patru persoane din localitate să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) cereri unice de plată pe suprafață, pentru a încasa subvenții în cadrul diferitelor scheme de plăți.

În acest sens, mai multe contracte de concesiune au fost încheiate de persoanele respective cu primăria condusă de inculpatul Percea Gheorghe, pentru terenurile agricole care aparțineau Consiliului Local și Primăriei Ciclova Română.

În același context, pentru îndeplinirea condițiilor necesare aprobării cererilor unice de plată pe suprafață, trebuia ca solicitanții să facă dovada deținerii unui/unor efective de animale, motiv pentru care inculpatul Percea Gheorghe a determinat aceleași persoane să încheie fictiv contracte de comodat, din care să rezulte (în mod nereal) că dețineau diverse efective de animale și adăposturi pentru acestea.

Beneficiarul real al plăților efectuate de către A.P.I.A. a fost inculpatul Percea Gheorghe care deținea și cardurile aferente conturilor bancare în care erau virate subvențiile de către A.P.I.A., în baza cererilor unice de plată pe suprafață. Prin aceste demersuri, inculpatul a beneficiat de subvenții acordate necuvenit de A.P.I.A. în cuantum total de 1.862.839 lei.

În aceeași perioadă, inculpații Chincia Natalia, Chincia Ioan Nicolae, Negrea Liviu Cosmin și Balint-Copăcean Dimitrie-Daniel, beneficiind de ajutorul inculpatului Percea Gheorghe, au depus cu rea-credință la A.P.I.A., mai multe documente care conțineau mențiuni nereale, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.

Acționând în această manieră, cele patru persoane au beneficiat de fonduri nerambursabile în sumă totală de 3.195.115 lei.

Acordarea sprijinului financiar pentru cei patru inculpați a fost posibilă cu sprijinul nemijlocit al inculpatului Borza Nicolae, materializat în susținerea eforturilor acestora de creare a condițiilor artificiale de eligibilitate a cererilor unice de plată depuse la A.P.I.A.

A.P.I.A. s-a constituit parte civilă cu suma de 5.057.954 lei, bani provenind din bugetele FEGA, FEADR (fonduri europene) și bugetul național. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaţilor Borza Nicolae, Balint-Copăcean Dimitrie-Daniel și Percea Gheorghe.

De asemenea, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare deținute la diferite unități bancare de inculpații Percea Gheorghe, Balint-Copăcean Dimitrie-Daniel, Chincia Natalia, Chincia Ioan Nicolae și Negrea Liviu Cosmin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraş Severin cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

De același autor

Related Articles