[FOTO][AUDIO] Oameni de cultură din Austria, Germania, Slovenia şi România la Reşiţa

IMG_0187

Cea de-a XXV-a ediţie a Zilelor Literaturii Germane, se desfăşoară în municipiul Reşiţa până luni, 20 aprilie.

Manifestările singurului eveniment de gen din România cuprind lansări şi prezentări de carte, lecturi publice, vernisaje de artă plastică şi fotografie, dar şi concerte de muzică clasică şi prezentări de teatru.

Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica, a urmărit evoluţia manifestărilor şi consemnează:

Sâmbătă, 18 aprilie manifestările s-au derulat la Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ din Reşiţa cu prelegerea: „Mitul Herta Müller“, susţinută de prof. univ. dr. András F. Balogh  din Cluj Napoca, urmată de prezentările de carte şi lectura autorilor Dagmar Dusil din Bamberg, Germania din volumul apărut în anul 2014 „Privire înapoi prin geamul bucătăriei”, dr. Annemarie Podlipny-Hehn şi Balthasar Waitz din Timişoara. Hans Dama  din Viena, Austria, a lecturat din volumul „Banat. Poezii” iar Edith Guip-Cobilanschi din Timişoara din cartea apărută în 2014 la Editura „Cosmopolitan Art“, „Întotdeauna doar zâmbind, niciodată tristă”. După pauza de prânz acţiunile au continuat cu prezentarea vernisajului expoziţiei de artă „Priveliști” a artistei plastice timişorene Annemarie Podlipny-Hehn, prezentare de carte susţinută de Veronika Haring din Maribor, Slovenia şi lecturile autorilor: Ana Marija Pušnik şi Aleš Tacer din Slovenia.

Seara s-a încheiat, la Palatul Cultural Reşiţa, sediul „Teatrului de Vest” unde a fost prezentată publicului reşiţean piesa de teatru „Cazul de întreţinere“ de şi cu Carmen Elisabeth Puchianu şi Robert Gabriel Elekes, alias „Duo Bastet“ de la Universitatea „Transilvania“ din Braşov.

Zilele Literaturii Germane la Reşiţa continuă duminică, 19 aprilie de la ora 10.30 la Centrul Social „Frédéric Ozanam“ şi cuprind:

– Lectura autoarei Dagmar Dusil (Bamberg, Germania) din volumul ei apărut în anul 2015 la Editura „Honterus” din Sibiu: „Transitschatten“ („Umbre de tranzit”);
– Prezentare de carte: Balthasar Waitz (Timişoara) prezintă cartea aparută în 2014 la Editura „Cosmopolitan Art“ Timişoara: „Kulturspiegel. Beiträge zur Kulturlandschaft einer Vielvölkerregion“ („Oglinda culturii. Contribţii la spaţiul cultural al unei regiuni multietnice“) a autoarei dr. Annemarie Podlipny-Hehn din Timișoara;
– Prezentare de carte: Dr. Cosmin Dragoste (Craiova) prezintă cartea aparută în 2014 la Editura „Cosmopolitan Art“ Timişoara: „mit schwalben am hut“ („cu rândunici la pălărie“), autor: Balthasar Waitz (Timişoara);
– Lectura autorului Balthasar Waitz (Timişoara) din cartea: „mit schwalben am hut“ („cu rândunici la pălărie“).

De la ora 13.00 cei prezenţi vor efectua o excursie literară prin Banatul montan.

Ultima zi a evenimentului literar este luni, 20 aprilie.  De la ora 10.00, la Liceul Teoretic „Diaconovici – Tietz” Reşiţa, elevii claselor gimnaziale cu predare în limba germană se vor întâlni cu autoarea Dagmar Dusil  din Bamberg, Germania, iar cei din ciclul primar cu autorul Aleš Tacer din Maribor, Slovenia. Acesta va prezenta ultima sa apariţie editorială cartea „Pomul cu minuni şi lingura magică“.

La numeroasele activităţi înscrise în program i-au parte atât scriitori din România, dar şi invitaţi de peste hotare, precum Austria, Slovenia şi Germania.

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles