[FOTO-VIDEO] #teatrulschimbalumea #fnt2017

Motto:„Cred în nemurirea teatrului. E cel mai minunat adăpost pentru cei care și-au ascuns fără să știe nimeni copilăria în buzunar  și care au pornit să-și continue jocul până la sfârșitul lor”.

Festivalul Național de Teatru, a ajuns anul acesta la cea de-a 27-a ediție ți se desfășoară  în perioada 20-30 octombrie 2017.

Producătorii Festivalului Național de Teatru sunt UNITER – Uniunea Teatrală din România, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București. FNT este un Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și de Primăria Municipiului București, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Pe toată durata Festivalului Naţional de Teatru, RRC va avea singurul studio de radio instalat chiar în Teatrul Naţional Bucureşti unde vor veni în direct vedetele din festival.

„Teatrul a fost şi va rămâne pentru totdeauna!Şi în aceşti ultimi cincizeci-şaptezeci de ani avem absolută nevoie de teatru. Pentru că numai teatrul, dintre toate artele, înseamnă: cuvântul din gură-n gură, privirea din ochi în ochi, gestul din mână în mână, de la corp la corp. El nu are nevoie de mijlocitor, între om şi om – partea transparentă a luminii, nu aparţine nici sudului, nici nordului, nici estului şi nici vestului. De felul lui, teatrul este lumina care pătrunde peste cele patru părţi şi instantaneu este recunoscut de orice om, învrăjbit sau prietenos”, mărturisea, anul acesta, de Ziua Mondială a Teatrului unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru europeni contemporani, Anatoli Alexandrovici Vasiliev.

 Anul acesta, selecţia pieselor de teatru radiofonic propusă se conturează în jurul personalităţii celui căruia îi este dedicată cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru: actorul Victor Rebengiuc.

Pentru că nu a abandonat căutarea de sine. Pentru că s-a găsit şi este inepuizabil. Ca şi cuvântul

 Marina Constantinescu,Directorul artistic al Festivalului despre Victor Rebengiuc:

Au fost şi sînt în jurul meu oameni prin care am reuşit să înţeleg, profund, ce e cu mine pe acest pămînt.Am reuşit să pricep aventura lui Dante şi călătoria lui fabuloasă, să desluşesc că, într-adevăr, cum spune el, dragostea mişcă soarele şi celelalte stele. Că harul este de sus de tot şi dacă îl ai, hrăneşte-l cum se cuvine, dacă nu… În fine, unul dintre aceşti însoţitori, despre care este vorba mai sus, este Victor Rebengiuc (…). Nu ezit niciodată să-mi mărturisesc afecţiunea, admiraţia şi respectul pe care i le port. Infinit şi până la capăt. Pentru că joacă întruna şi minunat şi voluptos.Pentru că tinereţea lui este vie, palpabilă, nărăvaşă. Pentru că ştie ce este prietenia şi fidelitatea. Pentru că povestea lui este şi a lui Ciulei, a lui Pintilie, a lui Clody, a lui Vlad Mugur, a lui Penciulescu, Purcărete, Cătălina Buzoianu, Alexandru Dabija, Alexandru Darie, Alexa Visarion, Dan Piţa, Yuri Kordonski. Pentru că m-a învăţat, cîndva, ce este un copil în viaţa unui om. Pentru că nu a abandonat căutarea de sine. Pentru că s-a găsit şi este inepuizabil. Ca şi cuvântul.

Epilog: „Aveţi grijă de actori, cinstiţi-i aşa cum se cuvine, căci ei sunt cronica vie şi prescurtată a vremurilor. Mai bine să ai parte de un epitaf prost după moarte decât să intri în gura lor cât timp eşti în viaţă”. Hamlet

Anca Bica Bălălău

Cele 42 de producţii realizate de Teatrul Naţional Radiofonic vor putea fi ascultate în toată ţara pe frecvenţele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro.

Programul FNT – ON AIR, pe https://radioromaniacultural.ro/fnt-on-air-teatru-radiofonic-program-2017/

Nota redacţiei:

Victor Rebengiuc s-a născut pe  10 februarie 1933, București. Este actor român de film, radio, teatru, televiziune și voce, care a adus o contribuție importantă la dezvoltarea teatrului și cinematografiei românești.

În perioada 1990-1996 a fost rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București. Între anii 1996 și 1998 a fost director al Teatrului Bulandra.În 2008 i-a fost acordat un doctorat onorific din partea UNATC. Victor Rebengiuc și fratele său Aurel au crescut fără tată, care îi părăsise în copilărie. Gheorghe Rebengiuc a murit mai târziu în Bătălia de la Stalingrad, în 1942. Au fost crescuți de mamă și bunicii materni, fiind nevoiți să schimbe mai multe locuințe din motive financiare.

A urmat cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” București până în 1956, clasa prof. Aura Buzescu și Beate Fredanov.Nu și-a luat diploma de licență, întrucât nu o obținuse nici pe cea de absolvirea a cursurilor liceale.

Este membru al trupei Teatrului Bulandra București din 1957. Joacă însă și în spectacolele altor teatre precum Teatrul Național București, Teatrul Mic, Teatrul Național din Cluj Napoca și Teatrul Arca.

A jucat în filmul De ce trag clopotele, Mitică?. În cadrul filmărilor, a fost nevoit să filmeze pentru anumite scene chiar 20 de duble.

Imediat după evenimentele din decembrie 1989, a apărut în direct la Televiziunea Română cu un sul de hârtie igienică în mână. Îi invita, astfel, pe anumiți prezentatori TV — ce jucaseră un rol activ în regimul comunist — să se șteargă la gură înainte de a vorbi despre democrație.

În anul 2004, la cea de‑a treia ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, a primit Premiul de Excelență pentru întreaga carieră.În același an a fost declarat de către criticii de film din România (Retrospectiva Filmelor Anului) cel mai bun actor din 2004 pentru rolul din filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, de Lucian Pintilie.

În 2008, când a împlinit 75 de ani, Editura Humanitas a lansat cartea „Victor Rebengiuc – Omul și actorul”, semnată de criticul Mihaela Michailov și jurnalista Simona Chițan. Cartea cuprinde interviuri cu actorul, cu soția sa, Mariana Mihuț, și fiul, Tudor Rebengiuc.

În 2011, Rebengiuc a apărut pentru prima dată într-un videoclip muzical. A interpretat rolul unui rege în materialul video pentru melodia „Copilul care aleargă către mare” a formației lui Tudor Chirilă, Vama. Scenele au fost filmate la Cazinoul din Sinaia și pe malul Mării Negre. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

La 18 octombrie 2017 a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de cavaler.

Sursa: wikipedia