Celebra cascadă Bigăr, făcută cunoscută la nivel mondial prin frumuseţea ei naturală se pare că a rămas fără punctul central de atracţie. Roca de travertin şi muschii, elemente care îi dădeau statului de cascadă vie, s-au surpat în această seară.

Cascada Bigăr, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, s-a prãbuşit astăzi din cauze naturale.
Travertinul şi muşchii care s-au acumulat în timp, au crescut în dimensiuni şi greutate, iar astăzi a cedat sub propria greutate.
” se arată în comunicatul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.

Colegii noștri sunt la fața locului, iar zilele următoare vom reveni cu mai multe amănunte și imagini.”

De asemenea directorul parcului Natural Cheile Nerei-Beuşniţa, Vasile Constantin, de care aparţine cascada Bigăr, a declarat pentru Radio România Reşiţa:

În jurul orei 18 am fost informat de colegii mei de la faţa locului că a avut loc nefericitul eveniment care a dus la prăbuşiurea cascadei Bigăr.

Prăbușirea s-a produs din cauze naturale, cascada a avut un volum tot mai mare şi prin depunerea de travertin şi a mușchiului, în combinaţie cu apa, volumul (rocii) s-a mărit tot mai mult şi din păcate a produs acest eveniment neplăcut pentru Banatul Montan, pentru miile de turişti care ne trec pragul an de an.

[…]

Captarea de apă de care se vorbeşte (în presă – care alimentează o păstrăvărie din zonă) e făcută înainte de anii ’90. Eu personal nu cred că a avut un impact care a dus la prăbușirea cascadei.

Dar, cu siguraţă, timpul va trece şi acel travertin îşi va face o altă structură şi de ce nu, poate un monument şi mai frumos. Ea fiind o cascadă vie.

S-a rupt pur şi simplu sub propria ei greutate.

Colegii care m-au sunat de la faţa locului chiar plângeau, e o zi tristă pentru administraţia parcului şi nu numai.

[…]

(Roca prăbuşită) acum este în râul Miniş, o să stăm de vorbă cu specialişti şi o să vă comunicăm (dacă va fi sau nu înlăturată).

Una dintre cele mai frumoase căderi de apă ale Terrei!

Cascada Bigăr a fost considerată una dintre cele mai frumoase căderi de apă ale Terrei! Potrivit site-ului The World Geography, aceasta a fost inclusă în topul celor mai spectaculoase cascade din întreaga lume, în 2013, ocupând primul loc.

Cascada Bigăr, „prinţesa” Banatului Montan, a fost înființată în anul 1982 ca şi rezervaţie naturală, iar din 2000 a fost  declarată arie protejată de interes naţional. În trecut a fost numită şi Cascada Coronini, după fostul guvernator al Banatului, din secolul al XIX-lea, Johann Baptist Coronini – Cronberg.

Înaltă de aproximativ şapte metri, cascada este  alcătuită din tuf calcaros „brodat” cu lacrimi cristaline, precum o ţesătură populară bănăţeană, cu fir fin de borangic. Este un fenomen al naturii de o frumuseţe rară. Pe conul de stâncă, învelit de un muşchi verde, apa se prelinge dantelat şi mângâiată de razele soarelui şi când nu te aştepţi, dă naştere unui curcubeu discret pe o perdea de stropi de apă. Pare a fi rochia miresei muntelui. Iarna, ţurţurii de gheaţă formează aşa-numitul Palat de Cleştar.

Sursa foto: Facebook

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.