Ministerul Agriculturii a publicat recent un proiect legislativ, care urmează să fie aprobat de Guvern, privind acordarea ajutorului de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de suine în vederea producerii cărnii de porc din rasele autohtone Bazna şi Mangaliţa.

ing. Pavel Nefir – directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin spune că judeţul nostru are tradiţii în creşterea a astfel de rase şi a început deja dezvoltarea unor nuclee în două dintre localităţi:

Avem un centru la Mehadica care are 100 de capete de rasă Mangaliţa de cea mai bună calitate şi un al doilea centru la Tirol care a valorificat, în acest început de iarnă, 50 de capete. La rasa Bazna încă nu am depistat nuclee, dar colaborăm cu Asociaţia Naţională a Crescătorilor de Mangaliţa şi Bazna din Maramureş şi preşedintele asociaţiei va sprijini judeţul nostru şi pe toţi cei care doresc, agricultorii, crescătorii de porci de la noi din judeţ, să crească Mangaliţa şi Bazna fără nicio problemă. Noi în judeţ vom insista pe aceste rase pentru că a existat tradiţie în Caraş-Severin pentru creşterea în special a rasei Mangaliţa. Şi din cele ce am putut constata din cercetările realizate de cei care se ocupă de industria alimentară, oferă o carne şi o grăsime pe lângă faptul că are calitate gustativă specială, este şi un produs sănătos pentru organismul uman”.  

Pavel Nefir a mai spus că, fermierul care va dori să crească aceste rase va primi gratuit purceii cu obligaţia ca după ce îi creşte, o jumătate din numărul lor să-l valorifice oficial pe piaţă, iar banii îi vor reveni de la procesatorul cu care, în prealabil, a încheiat un contract.

dr. ing. Liviu Munteanu – coordonator de proiect, cu condiţiile de înscriere în program şi beneficiile acestuia:

În ceea ce priveşte programul de dezvoltare a raselor de suine româneşti crescute în sistem tradiţional, Bazna şi Mangaliţa, Guvernul are pregătită o hotărâre prin care se va aproba o schemă de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/ sau Mangaliţa, în vederea producerii de carne de porc. Acest ajutor de minimis constă în faptul că beneficiarii, orice fermier persoană fizică sau juridică, primeşte cu titlu gratuit, purcei din aceste rase, între 2 şi 10 capete, pe care îi va prelua de la fermele specializate, autorizate, îi va creşte până la greutatea de 130 de kilograme, după care are obligaţia de a livra cel puţin jumătate din efectiv către un abator autorizat şi înscris de-asemenea în program şi va primi 11 lei pe kilogramul de carne în viu. De-asemenea, există categoria de producător de purcei din rasa mangaliţa care vor livra către crescătorii de porci şi vor primi de la Guvern 250 de lei pe capul de animal livrat.”      

Liviu Munteanu a mai spus pentru Radio Reşiţa că, entitatea coordonatoare a programului este Direcţia pentru Agricultură Caraş-Severin, iar specialiştii instituţiei desfăşoară zilele acestea deplasări de informare în judeţ pentru găsirea de potenţiali fermieri, interesaţi de acest proiect.

Din informaţiile oferite Radio Reşiţa de Liviu Munteanu – consilier superior în cadrul Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin, la Mehadica se află o fermă de suine din rasa Mangalița, rasă autohtonă ce face obiectul unui program guvernamental de ajutor de minimis adresat micilor crescători de porci. Echipa de specialiști DAJ CS face deplasări la fermierii din judeţ şi prezintă toate detaliile acestei afaceri cu porci ce dau cea mai gustoasă și sănătoasă carne.

 

Sursa foto, video: facebook liviu munteanu

(Hardy Cvoica)