Peste 70 de fermieri din Caraş-Severin s-au întrunit la Reşiţa, luni, 15 aprilie pentru a participa la o conferinţă interactivă prin intermediul căreia aveau posibilitatea să afle informaţii concrete în ceea ce priveşte constituirea în forme asociative.

„Decizii comune, beneficii individuale” a fost tema seminarului privind constituirea în forme asociative a agricultorilor şi crescătorilor de animale din judeţ, urmare publicării legii muntelui şi aplicabilităţii pachetelor de programe privind zona montană.

Managerul zonal, Florin Imbrea – decanul facultăţii de agronomie din Timişoara, prezent la Reşiţa, a declarat pentru Radio Reşiţa că singura problemă actuală a fermierilor este desfacerea produselor autohtone, iar cum marii retaileri sunt tot mai prezenţi pe piaţa de larg consum, de unul singur niciun fermier nu va putea intra în interacţiune cu un lanţ de magazine, ci doar ca formă asociativă cu alţi săteni. Fermierii trebuie să înţeleagă că noile cooperative agricole nu sunt în niciun fel vechile CAP-uri, a mai sus acesta:

Noile forme asociative sunt pe alte principii, nu pe cele vechi care ştim cum s-au constituit, aici e libera alegere a fermierilor. Noi am venit alături de dânşii pentru a le prezenta avantalele noilor forme asociative. Beneficiile asocierii sunt multiple: În primul rând, desfacerea. La ora actuală se confruntă cu o problemă foarte mare în ceea ce priveşte desfacerea, nu mai este o problemă producţia, prin măsurile care le-au avut la dispoziţie până acum au reuşit să-şi achiziţioneze tehnică agricolă deci, practic au cu ce să producă, a rămas doar ce facem cu producţia… şi foarte mulţi fermieri au spus, din păcate, s-a dus generaţia care producea şi tinerii care mergeau în piaţă, acum noi trebuie să producem şi tot noi să desfacem. În altă ordine de idei, percepţia consumatorului direct s-a schimbat în ceea ce priveşte comerţul: au apărut hypermarket-urile, marii retaileri care desfac o cantitate foarte mare de produse ori ca să intrăm într-un astfel de magazin sunt anumite condiţii care se cer. La nivel individual nu se poate, fiindcă hypermarket-urile cer o predictibilitate, au nevoie de o perioadă cât mai îndelungată de asigurare; în momentul în care şi-au învăţat consumatorul că acolo găsesc roşii sau vinete de Fârliug, îşi doresc ca o perioadă cât mai îndelungată să găsească aceste legume. Există o reticenţă, dar nu trebuie să uităm că au trecut aproape 30 de ani, fermierii s-au schimbat, accesul la informaţie este cu totul altul şi principiile de constituire a noilor forme asociative sunt altele. Deci, practic fermierii rămân proprietarii bunurilor, ei se asociază cu un scop: achiziţia de produse pentru agricultură, desfacerea în comun, achiziţionarea prin proiecte destinate formelor cooperatiste care vor veni şi după 2021…„.

Florin Imbrea – manager zonal Vest

Prezenţi la eveniment, am stat de vorbă cu un crescător de bovine din Bozovici şi un pomicultor din Domaşnea şi am aflat opiniile lor faţă de noile forme de organizare europene:

Ovidiu Lolea – Crescător de bovine din Bozovici, Valea Almăjului: „Ne-am gândit să depunem documentele pentru că viitorul este asocierea, fără asociere nu ai putere de unul singur. Cu noile zone montane va fi mai bine„.

Tudor Mirunescu – Pomicultor din Domaşnea: „Aceste forme asociative sunt promovate la nivel european, pentru că altfel ai şi desfacerea, altfel ai şi achiziţia, într-un cadru organizat te descurci mult mai uşor ca producător. Oamenii sunt de-acord să se organizeze ca să nu mai fie nevoiţi să se despartă membrii familiei, să plece în alte zone ale Europei în care datorită politicilor agricole adecvate, pe terenuri mai puţin fertile decât la noi se produce agricultură mai performantă şi la noi pământurile se împăduresc până la urmă. Însă oamenii dacă beneficiază de mai multe informaţii se deschid, sigur au o reticenţă, dar atunci când li se explică clar, lucrurile se vor schimba„.

Amintim că, anul acesta în Caraş-Severin vor fi consiliaţi peste 400 de fermieri şi sunt propuse spre înfiinţare 10 cooperative agricole.