[FOTO] Un simbol al Banatului Imperial, unicat în România, salvat de la pieire: Primăria investeşte în colonada din staţiune

Un simbol al Banatului – unicat în România, colonada de la Buziaş, renaşte graţie unor ample lucrări de reabilitare şi a unei investiţii de peste 5 milioane de lei.

Colonada de la Buziaş, monument reprezentativ pentru oraşul staţiune din judeţul Timiş, lăsată în paragină după revoluţie, a intrat într-un amplu proces de reabilitare. Lucrările vizează restaurarea totală a zonei de promenadă în lungime de 533 de metri, a declarat pentru Radio Reşiţa primarul oraşului, Sorin Munteanu:

„Lucrările la colonadă, care reprezintă coloana vertebrală a parcului din Buziaş, pe o lungime de 533 de metri au început în decembrie 2015, iar ele se vor finaliza în vara acestui an până în septembrie. Ele vizează refacerea monumentului istoric aşa cum a fost el de la începuturi.”

Lucrările în curs de finalizare sunt ample şi prevăd o modernizare completă şi utilă:

„S-a modificat pavimentul, aleea de sub colonadă; suntem în faza în care 80% din această alee este terminată cu cărămidă ceramică. De-alungul celor 533 de metri vor fi instalate 75 de felinare, iar în cele 4 foişoare vor fi instalate reflectoare astfel încât, pe timpul nopţii să i se pună în valoare arhitectura neobizantină în care a fost construită.”

Pentru investiţie, a fost alocată o sumă importantă de bani, suportată în cea mai mare parte de la bugetul local, a mai spus edilul:

„În total lucrările sunt aproximativ 1,1 milioane euro, echivalentul a 5.100.000 de lei din care 1.300.000 sunt contribuţia Consiliului Judeţean Timiş, iar diferenţa de 3.800.000 reprezintă aportul din bugetul primăriei.”

Obiectivul, realizat în totalitate din lemn, a fost construit în anul 1875, la comanda împăratului Franz Joseph, ulterior devenind unul dintre locurile de promenadă ale celebrei împărătese Sissi, care poposea în staţiune.

Amintim că, Buziaş este o staţiune balneoclimaterică în judeţul Timiş. Oraşul numit Ahibis de romani, Buziaşul a fost menţionat pentru prima dată de către Carol I al Ungariei într-un document din 1321. A fost declarat oraş în anul 1956. Din punct de vedere administrativ, include şi satele Bacova şi Silagiu. Oraşul este situat în vestul României, la 30 km de municipiul Timişoara şi 23 de km de municipiul Lugoj, de ambele fiind legat prin drumul judeţean DJ 592 şi de calea ferată Timişoara-Buziaş-Lugoj. (Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles