Un monument al naturii a înflorit în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului

Odată cu topirea zăpezii, în flora din Parcul Național Semenic – Cheile Caraşului începe să își facă apariția, Laleaua pestriță (Fritillaria meleagris). Una din speciile prevernale de floră a fost identificată recent într-o zonă stâncoasă din arealul ariei protejate cărăşene, a transmis pentru Radio Reşiţa, directorul Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Nicolae Ifca.

Conform acestuia, laleaua pestriță înflorește de-obicei în lunile aprilie sau mai, dar temperaturile neobişnuit de ridicate din această primăvară au dus la apariţia ei; floarea având un motiv cadrilat, în variante de roșu spre purpuriu. Planta poate atinge înălțimea de 40 de centimetri și crește în zone ierboase, în luncile râurilor, până la altitudini de 800 de metri.

Laleaua pestriță este declarată monument al naturii și este monitorizată și protejată permanent de specialiștii administrației parcului.

Flora din Parcul Național Semenic – Cheile Caraşului este compusă din peste 1.200 de specii, printre care şi Laleaua pestriţă.

Sursa foto: facebook Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului

Cele mai citite

Related Articles