[FOTO] Teatru radiofonic: În această seară de luni, 14 septembrie, ora 22:00, vă invităm sa ascultăm la emisiunea teatru radiofonic: „Doctor fără voie” de Molière şi „A murit Bubi!” de Tudor Muşatescu!

De la ora 22 vom asculta: „Doctor fără voie” de Molière.Traducere de Sică Alexandrescu şi Mircea Ştefănescu. Adaptare radiofonică de Ştefan Hagimă.

Regia artistică: Cristian Munteanu.

 În distribuţie: George Constantin, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Virginia Mirea, Şerban Cellea, Gina Patrichi, Cornel Vulpe, Dem Savu, Mircea Albulescu, Dorina Lazăr, Ion Anghel, Ştefan Hagimă, Gheorghe Pufulete. Regia de montaj: Ioana Teodorescu şi Iuliana Grumeza. Regia de studio: Rodica Leu. Regia muzicală: Romeo Chelaru. Regia tehnică: Tatiana Andreicic.

 Înregistrare din anul 1988.

Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut mai bine ca Molière s-a născut pe 15 ianuarie 1622 şi a plecat pe 17 februarie 1673. A fost un scriitor francez de teatru, director și actor, unul dintre maeștrii satirei comice.

Organizator al asociației teatrale „L’Illustre Théâtre”, devenită din 1665 trupa lui Ludovic al XIV-lea, a desfășurat o vastă activitate teatrală. În opera sa dramatică în versuri și proză, a abordat modalități diferite ale comediei, în genere în forme amestecate, epuizând întreaga gamă a mijloacelor comicului. Prin creația sa, a oferit comediei franceze, pornite de la nivelul farsei primitive, al teatrului italian cu măști și comediei de intrigă, valoare autonomă în câteva capodopere prin care a inaugurat comedia de moravuri.

Unul dintre cele mai faimoase momente din viața lui Molière este ultimul, care a devenit proverbial: a murit pe scenă, în timp ce juca Le Malade imaginaire (Bolnavul închipuit). În timp ce vorbea, s-a prăbușit pe scenă și a murit la puține ore după aceasta la casa sa, fără împărtășanie pentru că doi preoți refuzaseră să-l viziteze, iar al treilea a ajuns prea târziu.

Se spune că purta culoarea galbenă, iar din acest motiv există o superstiție cum că galbenul aduce nenoroc actorilor.

Ca actor, nu i-a fost permis din prisma legilor vremii a fi îngropat într-un cimitir obișnuit, pe tărâm sfânt. Soția sa Armande a fost cea care i-a cerut regelui Ludovic al XIV-lea să-i permită funeralii „normale“ pe timp de noapte.

În 1792, rămășițele sale au fost aduse la muzeul monumentelor franceze și în 1817 transferate la Cimitirul Le Père Lachaise , Paris, în apropiere de cele ale lui La Fontaine.

Le Médecin malgré – Doctor fără voie, a apărut  în anul 1666. Personajul principal  Sganarelle este un pădurar bețiv și răutăcios, soția sa Martine îl prezintă ca fiind un medic nebun care recunoaște că este medic doar după ce este bătut.

Molière a jucat de mai mule ori rolul lui Sganarelle. Personajul apare și în Doctorul zburător, Căsătorie cu de-a sila și Școala bărbaților.

De la ora 23 vom asculta „A murit Bubi!” de Tudor Muşatescu. Adaptarea radiofonică: Leonard Efremov. Regia artistică: Dan Puican.

 În distribuţie: Radu Beligan, Sanda Toma, Mihai Fotino, Mihai Mereuţă, Alexandru Arşinel, Dorina Lazăr, Rodica Sanda Ţuţuianu. Regia de studio: Rodica Leu. Regia muzicală: Romeo Chelaru. Regia tehnică: ing. Tatiana Andreicic.

 Înregistrare din anul 1978.

Tudor Mușatescu s-a născut pe  22 februarie 1903, Câmpulung şi a plecat pe 4 noiembrie 1970, București.  A fost un poet, prozator, dramaturg și umorist român. A absolvit facultatea de litere și filozofie și facultatea de drept. Provenind din familia unui avocat, „contaminat” de înclinațiile artistice ale mamei sale, Tudor Mușatescu este cuprins de patima scrisului încă din anii de școală.

Scrie epigrame, compune de unul singur o revistă scrisă de mână, „Ghiocelul”, cu versuri, schițe și chiar cu o piesă de teatru, intitulată „Ardealul”. A scris schițe, romane, piese de teatru dar succesul i-a fost adus de teatru.

La maturitate, atât ca vârstă, cât și ca formație artistică, Tudor Mușatescu se dedică trup și suflet teatrului, în calitate de dramaturg, traducător, director de scenă, de conducător și proprietar de teatru. Criticii l-au considerat un fidel continuator, în perioada interbelică, al comediei caragialene de moravuri, prin tipologie, situații și dialoguri spirituale. Debutul scenic l-a avut la Paris, în 1923, în piesa Focurile de pe comori.

Piesele de teatru ale lui Mușatescu, cu deosebire comediile „Titanic-Vals”, „…escu” și melodrama „Visul unei nopți de iarnă”, au avut succes și în străinătate. Titanic-Vals și „…escu” au fost ecranizate.

Multe dintre ele au fost traduse în limbile franceză, engleză, germană, italiană, greacă, poloneză, cehă etc.

A fost căsătorit cu actrița Kitty Stroescu. Fiul lui, Bogdan (Bobiță) Mușatescu, a fost actor la TNB.

A murit Bubi” este o piesă de teatru a autorului român Tudor Mușatescu. Este o comedie de moravuri, în care Bubi este un simbol al lumii care trebuie să moară.

Audiţie plăcută!

Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles