[FOTO] Tăiţeii au dat tonul Făşangului la etnicii germani din Banatul de Munte

Începând din anul 2000 la sediul Forumului Democratic al Germanilor din Reşiţa, este organizată cea mai veche acţiune din Banatul montan şi anume Sărbătoarea tăiţeilor – prima manifestare din seria acţiunilor dedicate Făşangului, în zilele care vin, până la intrarea în Postul Paştilor.

Între Bobotează şi intrarea în Postul Mare, timp de mai bine de o lună, etnicii germani se distrează şi sărbătoresc „anotimpul” Făşangului. Balul mascat, festivalul gogoşilor, sărbătoarea tăiţeilor sau parada cârnaţilor sunt doar câteva dintre evenimentele care îi adună în această perioadă pe reprezentanţii acestei etnii la Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin.

Luni, 18 februarie, în prezenţa unui numeros public, la sediul Forumului German din Reşiţa au debutat manifestările tradiţionale dedicate Fășangului. Evenimentul a început cu sărbătoarea tăițeilor, acţiune ce s-a desfăşurat cu participarea grupurilor muzicale „Intermezzo”, „Banater Bergland” și a corului „Franz Stürmer”.

Manifestările dedicate acestui interval, bogat în evenimente, în Banat vor continua timp de mai multe zile în mai multe localități cu etnici germani din județul Caraș-Severin, a confirmat pentru Radio Reşiţa Erwin Josef Țigla – președintele forului cărășan.

Amintim că, Făşangul este un obicei maghiar, împrumutat de la saşi, care se desfăşoară în foarte multe locuri ale ţării. Sărbătoarea este un prilej de a îndepărta spiritele malefice şi întunecate, un mod prin care se sugerează sfârşitul mult aşteptat al anotimpului rece.

În prezent în județul Caraș-Severin conviețuiesc aproximativ 3.000 de etnici germani, din care aproape 1.000 la Reșița.

(Hardy Cvoica)