[FOTO] Porţile istoriei larg deschise la Reşiţa. Sute de vizitatori la Muzeul Banatului montan

IMG_0927

Reşiţa s-a alăturat în acest sfârşit de săptămână evenimentului european de promovare a culturii sub genericul “Noaptea Muzeelor”.  Vizitatori, de toate vârstele, au călcat, încă de la orele amiezii pragul Muzeului Banatului montan din Reşiţa, iar spre seară, peste 800 de oameni vizitaseră seriile de colecţii şi expoziţii deschise în spaţiile generoase ale clădirii.

Peste 150 de muzee şi organizaţii de cultură din întreaga ţară participă anul acesta la cea de-a XI-a ediţie a „Nopţii europene a Muzeelor”.

La instituţia din Reşiţa, o serie de ateliere şi expoziţii sunt deschise publicului până la ora 01.00 din dimineaţa zilei de duminică, 17 mai, a precizat dr. Livia Magina – curatorul expoziţiilor.

Amintim celor interesaţi că au prilejul să vadă trei expoziţii de pictură, semnate de Ion Stendl, Mihai Vintilă şi Ion Sălişteanu, donate muzeului reşiţean, o amplă expoziţie de aparatură cinematografică, dar şi expoziţii de machete, minerale şi de obiecte şi accesorii din industria mineritului de altădată. În sălile superioare se găsesc exponate din cadrul colecţiilor etnografice – portul popular din judeţul Timiş şi artefacte care provin din colecţia de arme şi armuri a Muzeului Naţional Bruckenthal din Sibiu. În premieră, vizitatorii pot viziona o expoziţia inedită de maşini şi utilaje din anii dezvoltării industriale a oraşului Reşiţa – rodul industriei de construcţii de maşini de la origini până astăzi, iar o altă faţetă a lumii este ilustrată, prin ochii fotografului Eugen Negrea în expoziţia „EU şi Croaţia”.

Între evenimentele muzeistice importante de peste an se înscrie şi Noaptea Europeană a Muzeelor, eveniment iniţiat în urmă cu 11 ani de către Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, ca variantă nocturnă a Zilei Internaţionale a Muzeelor, marcată şi la Reşiţa luni, 18 mai.

Dacă în alte zeci de judeţe ale ţării, evenimentul dedicat Nopţii Europene a Muzeelor s-a încheiat în zorii zilei de duminică, 17 mai, la Reşiţa, expoziţiile rămân deschise până la toamnă, spune dr. Livia Magina – purtătorul de cuvânt al Muzeului Banatului montan din municipiul de pe Bârzava. Expoziţiile prezentate publicului sunt inedite şi merită văzute de toate nivelele de vârstă:

 

 

În judeţul Caraş-Severin, publicul are prilejul ca pe tot parcursul anului să viziteze în cadrul Casei Orășenești de Cultură din Bocșa în sala muzeală ”Constantin Lucaci” o expoziţie inedită cu schiţe şi machete ale fântânilor cinetice din România lucrate în inox, iar la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, piese din Silen de la Tibiscum, realizate în bronz, simbolizând reprezentări ale zeului Dionysos, zeul vinului și al teatrului dovedind astfel preocuparea pentru arta teatrală a locuitorilor din oraşul de pe Sebeş şi Timiş. (Hardy Cvoica)

 

Cele mai citite

Related Articles