simpozion international4

Manifestările prilejuite de sărbătorirea festivă a hramului noii catedrale „Învierea Domnului” din Caransebeș, începute cu săvârșirea Sfintei Liturghii solemne de către un sobor de ierarhi, preoți și diaconi în Duminica Tomii, au continuat luni, 20 aprilie, cu Simpozionul internațional „Misiune și propovăduire. 150 de ani de la întemeierea Episcopiei Caransebeșului”.

În deschiderea simpozionului, Corul Episcopiei Caransebeșului a susținut un recital de cântări pascale pentru acest eveniment. În continuare, după cuvântul de întâmpinare a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la cea de-a IX-a ediție a „Zilelor Credinței și Culturii” în Episcopia Caransebeșului.

Manifestarea a continuat cu un cuvânt susínut de Marcel Vela, primarul Municipiului Caransebeș, după care au urmat cuvinte de binecuvântare din partea ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului și PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei.

Simpozionul a cuprins comunicări științifice susținute de ierarhi, profesori şi cercetători, printre care menționăm pe PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei cu lucrarea „Discernământul sau dreapta socoteală la Părinții filocalici”, PS Visarion, Episcopul Tulcii – Hrană pentru suflet: cartea de rugăciuni a episcopului Veniamin Nistor-1942, PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului – Parohia între misiune și înveșnicire și PS Lucian, Episcopul Caransebeșului – 1865-anul întemeierii Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeșului.

„Ne-am bucurat de prezența ierarhilor, a părinților profesori, a cercetătorilor, a doamnelor și domnilor profesori, care timp de două zile susțin referate, comunicări în plen și ne aduc în atenție noi teme de teologie, dar și de istorie. Aceste teme se referă la anul omagial declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre, ca anul misiunii în parohie și mănăstire azi și anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii, iar ca temă locală avem aniversarea a 150 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeșului”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.

În cadrul simpozionului au fost lansate și trei volume de carte: „Academia Teologică Ortodoxă Română Caransebeș”, autor Prot. dr. Vasile Petrica, „Lespezi și cruci de piatră din parohiile Eparhiei Caransebeșului”, autor Prof. univ. dr. Petru Bona, „Ortodoxie și luteranism în Transilvania între Revoluția pașoptistă și Marea Unire. Evoluție istorică și relații confesionale”, autor Mircea Gheorghe Abrudan. La final a fost vernisată expoziția foto-documentară Episcopia Caransebeșului la 150 de ani de existență.

Ziua a continuat prin comunicări pe secțiuni de către profesori de teologie, preoţi cu preocupări istoriografice, istorici din ţară şi străinătate, specialişti în domeniul istoriei Banatului şi profesori de discipline istorice, sistematice şi practice de la Facultăţile de Teologie din ţară. Lucrările s-au desfășurat în Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului eparhial și în Sala „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeșului. Aceste comunicări pe secțiuni se desfășoară și marți, 21 aprilie.

Despre eveniment, diac. Pavel Canea:

(Hardy Cvoica)