[FOTO] Sfântul Mare Mucenic Gheorghe cinstit la Caransebeș

hram catedrala istorica4

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost cinstit în mod deosebit la Catedrala istorică din Caransebeș, deoarece acest sfânt locaș joi, 23 aprilie, și-a sărbătorit ocrotitorul. Sărbătoarea a început la orele dimineții printr-o procesiune de la Reședința episcopală până la vechea catedrală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitate. Aici, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. La slujbă au fost prezenți un număr mare de credincioși, dar și elevi seminariști și studenți teologi de la cele două instituții teologice din Caransebeș.

În acest an împlinindu-se 150 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeșului, chiriarhul a săvârșit la final și o slujbă de pomenire pentru toți ierarhii, preoții, profesorii de teologie, care au păstorit și au activat în Eparhia Caransebeșului, dar și pentru toți ctitorii și binefăcătorii catedralei istorice. Pentru frumoasa activitate și misiune pe care o desfășoară părintele paroh Teodor Dănuț Coste la această biserică, Preasfințitul Părinte Lucian i-a acordat Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” clasa a II-a pentru clerici. Răspunsurile liturghice au fost date de Corul Catedralei istorice „Gheorghe Dobreanu”.

După săvârșirea Sfintei Liturghii au fost evocate momentele cele mai importante din trecutul Catedralei istorice a Caransebeșului, întronizări de episcopi, vizite patriarhale şi ale şefilor de stat, deoarece această sărbătoare se înscrie anul acesta, în săptămâna „Credinței și culturii” în Caraș-Severin, în care Episcopia Caransebeșului fiind într-un an jubiliar, organizează numeroase activități religioase, culturale și artistice.

Ne-am bucurat să fim astăzi în număr mare la Sfânta Liturghie solemnă, la hramul Catedralei istorice ocrotite de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Acest locaș de cult a găzduit cele mai importante evenimente din viața bisericească, spirituală și culturală a Banatului de munte, fiind un reper pentru toți episcopii, protopopii, profesorii de teologie, preoții și credincioșii care au viețuit și s-au rugat pe aceste meleaguri”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.

Catedrala istorică „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Caransebeş are o istorie bogată, cu realizări şi evenimente importante pentru Caransebeş şi pentru trecutul întregului Banat. În această catedrală au fost instalaţi toţi episcopii Caransebeşului, iar până la reînfiinţarea Eparhiei în anul 1994 a fost singura biserică ortodoxă pentru credincioşii din Caransebeş. Ridicată pe locul unei mănăstiri din lemn, datată din 1444, biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” a avut în apropiere prima școală de diaconi din zona Banatului Montan, tot aici închegându-se și prima bibliotecă a orașului. (Diac. Pavel Canea, Darius Herea)

pr. Daniel Alic – consilier cultural Episcopia Caransebeşului:

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles