[UPDATE] [FOTO] Proiectat cu lift şi lăsat baltă în buricul târgului. Reşiţenii secolului XXI urcă pe scări la etajul 10

IMG_2503

Pentru câţiva reşiţeni, viaţa la bloc este un adevărat calvar. Este vorba despre acei cetăţeni care s-au mutat în anii ‘90 în blocurile turn nefinalizate în acea vreme. Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica, a făcut miercuri, 22 iulie o vizită la unul din imobile şi consemnează:

Locatarii ghinionişti aşteaptă încă, după 25 de ani, să ducă o viaţă normală. „Viaţa într-un bloc fără lift este mai grea decât vă puteţi imagina. Am primit tot felul de promisiuni electorale şi degeaba. Suntem în continuare fără lift. Sunt oameni bătrâni, bolnavi, familii cu copii, care trebuie să urce până la ultimul etaj, pentru care nu e deloc uşor„, a descris situaţia una dintre locatarele Asociaţiei de proprietari a Blocului 15, de pe strada G.A. Petculescu din municipiul de pe Bârzava. Aceasta a adăugat că vecinii au fost în audienţe şi la primărie şi la Consiliul judeţean Caraş-Severin, au primit promisiuni, că li se va rezolva problema, însă până-n prezent fără niciun rezultat. Locatarii blocului sunt în continuare optimişti şi speră că vor ajunge să ducă şi ei o viaţă normală de secol XXI. Oamenii susţin că au încercat pe nenumărate căi să-şi rezolve problema, dar nu au primit ajutor.

Au încercat să pună mână de la mână şi să pună un ascensor, însă costurile ridicate le-au tăiat avântul. „Blocul a fost proiectat cu lift şi a fost lăsat baltă”, spune o altă locatară. „Este foarte greu. Dacă, ferească Dumnezeu, uit să cumpăr pâine, mănânc fără. Dacă mai faci şi piaţa, şi mai ales toamna trebuie de toate, vă daţi seama că nu e uşor deloc. Noi ne-am montat un scripete şi ridicăm sacii cu cartofi şi varză„, a afirmat femeia care locuieşte la etajul 9 al blocului. Locatarii au menţionat că în cadrul asociaţiei de proprietari s-a luat în discuţie de mai multe ori varianta montării unui ascensor. „Investiţia ajungea pe la un moment dat la aproximativ 1000 de euro pentru fiecare apartament în parte„, au explicat aceştia. În imobilul respectiv, intrările la lift de la etaje au fost blocate, iar în unele locuri sudate bare de fier. Locatarii au declarat că s-a recurs la această soluţie pentru a nu cădea vreun copil sau bătrân în golul unde ar fi trebuit să fie liftul.

Ce se poate face însă pentru locatarii care zi de zi urcă 10 etaje, cât un munte, ca să ajungă acasă? Răspunsul pare să nu-l aibă nimeni. Locatarii spun că edilii locali ridică din umeri, când este vorba de problema lor şi susţin că ei sunt proprietari şi întreaga responsabilitate cade doar pe umerii lor. (Hardy Cvoica)

 

Joi, 23 iulie:

Referitor la articolul „Proiectat cu lift şi lăsat baltă în buricul târgului. Reşiţenii secolului XXI urcă pe scări la etajul 10”, publicat în data de 22 iulie 2015 de Radio România Reşiţa, cu privire la nemulţumirile locatarilor din imobilul situat administrativ pe str. G.A Petculescu, Bl.15 din Reşiţa, imobil în care nu a fost montat ascensor, primăria municipiului notează următoarele precizări:

Dat fiind faptul că apartamentele situate în imobilul în cauză sunt proprietate personală, locatarii au obligaţia să ia măsurile necesare care se impun, respectiv să achiziţioneze liftul, să efectueze demersurile pentru obţinerea autorizaţiilor şi avizelor necesare montării ascensorului şi ulterior să îl monteze. La iniţiativa primarului municipiului Reşiţa Mihai Stepanescu, autoritatea publică locală a venit în sprijinul proprietarilor din imobilul menţionat oferindu-le posibilitatea de a beneficia de scutire de la plata impozitului pe clădire în anii 2012 şi 2014. În acest sens au fost aprobate H.C.L nr.99/2012 şi H.C.L nr.48/2014 privind acordul de principiu referitor la acordarea scutirii de la plata impozitului pe clădiri contribuabililor persoane fizice care domiciliază în acest imobil. Pentru a beneficia de scutirea impozitului pe clădire, contribuabilii persoane fizice care domiciliază în imobilul situat administrativ în Reşiţa, trebuiau să depună documente justificative, documente ce au fost menţionate în hotărârile deja aprobate. Deoarece aceste documente nu au fost depuse la sediul Primăriei municipiului Reşiţa nu s-au putut acorda aceste scutiri.

Cele mai citite

Related Articles