[FOTO] Prin cultură spre libertate!

În numele unui Adevăr ce s-a împlinit acum 100 de ani când elitele românești au înfăptuit Marea Unire la 1 Decembrie 1918, în municipiul de pe Bârzava, Uniunea Artiștilor Plastici-Filiala Reșița a organizat  Salonul de Toamnă al Artiștilor Plastici Profesioniști.

Această ediție este una de mare încărcătură emoțională fiind dedicată Centenarului Marii Uniri, sub deviza- Prin cultură spre libertate!

Vernisajul salonului a avut loc joi, 25 octombrie, de la ora 16:00, în sala “Ion Sălișteanu” a Muzeului Banatului Montan din Reșița.

Marea Unire, Sărbătoare a românilor de pretutindeni, este astfel  marcată printr-o viziune artistică orginală, printr-o expoziție de arte vizuale de amploare care să ofere publicului un segment important din lucrările unor apreciaţi artiști bănăţeni.

Expoziția a avut loc în spațiul oferit cu generozitate de Muzeul Banatului Montan din Reșița și cuprinde genuri diverse de artă: pictură, grafică, sculptură, tapiserie și textile.

În deschidere au făcut vorbire despre eveniment, Ion Bobeică, curatorul expoziției, drd. Petru Flavius Bozu – istoric, manager Muzeul Banatului Montan, dr. Ada Cruceanu – critic de artă, prof. Călin Chincea – critic de artă, care au subliniat importanța adevărului în istorie și în artă, dealtfel România este cunoscută în lume prin elitele de ieri și de azi ale culturii românești.

Printre alocuțiunile celor prezenți au fost frumos pictate momente muzicale grație unor îndrăgiți artiști locali:Cristian Roșoagă – pian,Eduard Ailenei – contrabas și George Gassenheimer – vioară.

Artiștii, ale căror lucrări le puteți vedea sunt:Ion Bobeică,Petru Comisarschi, Viorel Coțoiu,Dorina Bobeică,Eva Comisarschi,Ioana Mihăiescu,Bogdan Piperiu,Vasile Mandici,Daniel Brici,Peter Kneipp,Ion Prodan,Ioan Leontin Prodan,Bela Tar.
Expoziția este deschisă publicului până la sfârșitul anului 2018.

Toți acești artiști care și-au pus amprenta pe trecutul, prezentul și viitorul cultural al Banatului de Munte ar trebui apreciați și valorificați, poate cu mai multă înțelepciune de către cei care formează generații de elevi, de către cei care simt cu adevărat românește.

Cu o tristețe nedisimulată constat  că nu am remarcat nici un grup de elevi sau de tineri care să participe la un asemenea eveniment, ceea ce lasă loc multor întrebări… retorice.

Atât Muzeul Banatului Montan, cât și această expoziție merită să fie un punct de reper pentru reșițeni, mai ales că ne aflăm în An Centenar!

Felicitări organizatorilor și o sinceră reverență artiștilor plastici ale căror lucrări au un mesaj la care ne putem conecta cu admirație și prețuire-Prin cultură spre libertate!

Radio România Reșița este partener media al evenimentulu!

Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles