[UPDATE] Poluare infirmată pe pârâul Doman din Reşiţa. Substanţa de culoare roşie din apă nu este nocivă pentru mediu şi fauna avcatică.

În urma unei anchete a Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Caraş-Severin şi a verificărilor intreprinse de reprezentanţii Apelor Române din judeţ, prin prelevarea de probe de apă, analizele de laborator primare NU au confirmat prezenţa vreunei substanţe nocive în resursa acvatică.

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin, Sorin Vizitiu, pentru Radio Reşiţa:

S-a postat pe facebook cum că ar exista o poluare pe pârâul Doman, iar la un timp foarte scurt după ce am aflat de treaba aceasta, personalul nostru de specialitate s-a deplasat în zona menţionată, au identificat canalul de pluvial care se scurge prin malul stâng al pârâului Doman, era o substanţă de culoare roşie, fără un miros persistent şi s-au prelevat probe atât din amonte cât şi din avalul secţiunii de deversare, iar în urma analizelor de laborator, făcute pe partea de substanţe organice, la noi sunt foarte mici depăşirile, adică aproape nesemnificative, iar debitul canalului pluvial de evacuare în pârâul Doman este foarte mic, între 0,5 şi 2 litri/ secundă, diluţia fiind foarte mare, ceea ce NU pune în pericol de loc acvifauna zonei. Nu există niciun risc de a muri vreun peştişor sau orice altă vietate care mai trăieşte în habitatul acesta din pârâul Doman, cu atât mai puţin în Bârzava. Cantitatea de substanţe de metale se analizează la laborator la Timişoara şi va dura o zi-două până vom avea rezultatele şi a acestor probe să vedem dacă există depăşiri acolo. Am mai avut cazuri din acestea şi la Moniom şi în avalul staţiei de epurare, cam aceeaşi substanţă roşiatică. Cineva se mai scapă de nişte reziduuri de astea pe care le are pe-acasă pe te miri unde„.

Sorin Vizitiu

Momentan nu a fost descoperită sursa, dar comisarii Gărzii de Mediu Caraş-Severin continuă verificările în zonă.

***

Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Caraş-Severin s-a autosesizat şi a început o anchetă, în urma imaginilor apărute aseară pe reţelele de socializare, cu privire la o posibilă poluare în zona centrală din Reşiţa. Autorităţile încearcă să afle de unde provine apa de culoare roşiatică, care a fost deversată în albia pârâului Doman.

Conform primelor informaţii oferite Radio Reşiţa, de comisarul şef Senina Dreve, Apele Române au colectat probe din albia pârâului Doman şi din perimetrul cu pricina. Comisarii Gărzii de Mediu fac cercetări, atât la agenţii economici, cât şi la persoanele particulare din cartierul Valea Domanului.

Sursa foto: facebook

Vom reveni cu informaţii!