[FOTO] “Pod cultural” Viena-Reșița consolidat de Teatrul de Vest Reșița

Viena 119

Proiectul de colaborare între Teatrul de Vest Reşiţa şi Teatrul “Pygmalion” din Viena se concretizează cu fiecare succes al trupei reşiţene de teatru pe scena vieneză. Publicul vienez de naţionalitate română şi germană a aplaudat şi de astă dată prestaţia actorilor reşiţeni, care au susţinut două reprezentaţii la sfârşitul acestei săptămâni.
Spectacolul “Gunoierul” de Mimi Brănescu, în regia lui Iulian Ursulescu, cu o scenografie semnată de Florica Zamfira s-a jucat Sâmbătă seara, în 31 ianuarie, cu Dan Mirea în rolul titular, care “a excelat – potrivit aprecierii directorului teatrului reşiţean, Nicolae Dumitru Vlădulescu – prin treceri surprinzătoare de la o stare la alta, de la bufon, la filosof, de la ratat, la „profesor cititor în gunoaie”, de la umil boschetar, la interlop rapace. Florin Ruicu a fost şi el convingător, strălucitor pe alocuri, în rolul familistului sigur de sine, care alunecă, încet-încet, în postura de soţ bănuitor, soţ dornic de răzbunare, până la starea de simplă cârpă, stoarsă de vlagă, bună de aruncat la gunoi.
Ana-Maria Cizler, în rolul femeii fatale, a reuşit să aducă pe scenă emoţie şi surpriză, stăpânindu-i ca o dresoare pe cei doi bărbaţi, gunoierul şi cetăţeanul, stârnind hohote de râs şi aplauze la scenă deschisă. În final, apariţia unui personaj misterios, interpretat de Marius Tudor, oferă o cheie de interpretare a urzelii diabolice.”
Înaintea spectacolului „Gunoierul”, Matei Mircioane şi-a lansat, în holul Teatrului Pygmalion, volumul „Epopeea lui Ghimeş”. Despre carte au vorbit directorul Teatrului de Vest Reşiţa, Nicolae Dumitru Vlădulescu, actriţa Constantina Elisabeta Vanca, de la Pygmalion – Viena, actriţa Ana-Maria Cizler şi autorul. Constantina Elisabeta Vanca i-a mulţumit lui Matei Mircioane că i-a dăruit cartea, precizând că aşteaptă cu nerăbdare continuarea şi a mărturisit: „Pentru mine este un roman surpriză, un roman altfel, care te duce în trecut, parcă pe la începutul lumii, cu toate că personajele sunt atât de vii, de actuale în manifestări”.
Duminică dimineaţa, pe 1 februarie, a fost prezentat şi spectacolul „Un Păcală”, piesă adaptată şi regizată de Dan Mirea, la care românii mici şi mari din Viena, au umplut din nou sala Teatrului „Pygmalion” peste capacitate, încât au fost necesare scaune în plus.
În urma reprezentaţiilor pe scena vieneză a actorilor reşiţeni, directorul Teatrului „Pygmalion”, Tino Geirun a declarat:
„Sunt foarte bucuros că teatrul din Reşiţa, după câteva vizite pe care mi le-a făcut în ultimii doi ani, a reuşit să-şi construiască un public al lui. Şi lucrul acesta s-a văzut, ţinând cont de numărul mare în care au venit românii din Viena ca să vadă ambele spectacole. Bunăoară, la spectacolul „Gunoierul”, foarte frumos, foarte bine închegat, sala a fost tixită! A trebuit să mai punem scaune în plus ca să mulţumim spectatorii. Şi reacţia spectatorilor a fost deosebit de bună, au şi declarat la sfârşitul spectacolului, au simţit nevoia să mulţumească şi actorilor, să ne mulţumească şi nouă. Din punctul meu de vedere a fost un succes. A fost un succes evident! Reprezentaţiile Teatrului de Vest Reşiţa la Viena şi lansarea de carte a lui Matei Mircioane reprezintă încă un segment al podului cultural dintre Viena şi Reşiţa. Felul în care au fost primite dovedesc că publicul român din Viena are nevoie de astfel de evenimente”, a mai spus Tino Geirun.

(Alexandra Gorghiu).

Cele mai citite

Related Articles