[FOTO][AUDIO] „Pianul călător” în premieră la Reşiţa

Pianul Calator - la Resita -  (2)

În premieră la Reșița, dar așteptat încă din 2011, de la primul turneu, “Pianul călător” – identificat cu un romantic al clapelor, Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, a poposit cu povestea sa muzicală și la Sala “Lira” a Liceului de Artă “Sabin Păuța”, spre bucuria melomanilor, dar nu numai.

“Reșița este foarte importantă pentru mine – a declarat artistul, fiindcă este primul recital din acest turneu”. Adresându-se publicului, el a adăugat: “Văzând sala plină, doresc să știți că m-am bucurat, pentru că nouă, celor care suntem pe scenă, indiferent că sala e mică sau mare, ni se umple sufletul de bucurie să vedem atâta lume, acest lucru însemnând că ceea ce comunicăm noi este dorit.”

Și, da, Sala “Lira” a fost plină, mulți reșițeni auzind de la radio că turneul “Pianul călător” ajunge în oraș, au venit și au solicitat bilete la intrare, dorind să-l vadă și să-l asculte pe Horia Mihail. Este și motivul pentru care Radio România Reșița a transmis visual radio în direct online acest recital.

Cu un program bine stabilit, respectiv cele șase “Klavierstucke op.118” de Brahms, “Apres une lecture de Dante” de Franz Liszt și “Carnaval Op.9 – Scenes mignonnes sur quatre notes” de Schumann, Horia Mihail a transmis emoții puternice, publicul reșițean, extrem de receptiv la asemenea evenimente, dar și avizat, întrucât Reșița este un oraș cu tradiție muzicală, răsplătindu-l pe artist cu aplauze îndelungate, chemându-l la bis pentru a încheia seara în atmosfera romantică, creată chiar de tematica recitalului. Dealtfel, nici nu se putea încheia mai bine decât cu Chopin, “Nocturna în Do diez minor” încununând un recital cu adevărat extraordinar. Un recital care a lăsat loc speranței că “Pianul călător” va reveni aici și la ediția a VI-a, orice început fiind, la urma urmei, și o promisiune.

În vizită în municipiul de pe Bârzava, Președintele Director General al Societății Române de Radiodifuziune Ovidiu Miculescu, din 2012 și “Cetățean de Onoare al municipiului Reșița” a venit la acest recital, fiind în perioada prepascală în mijlocul reșițenilor pentru a se bucura împreună de un eveniment cultural de ținută. Lângă Domnia Sa, a fost prezent și președintele Consiliului Județean Caraș-Severin Sorin Frunzăverde, dar și ilustrul compozitor și dirijor Sabin Păuța, impresionat de arta interpretativă a pianistului.

Pentru a dovedi că și Horia Mihail este important pentru reșițeni, recitalul său fiind un dar oferit cu mult har de la Dumnezeu în perioada urcușului către cer din Săptămâna Mare a Patimilor, premergătoare sărbătorii pascale, Radio România Reșița, prin managerul Laura Sgaverdea, în calitate de partener organizator al recitalului, și-a manifestat prețuirea și recunoștința dăruindu-i trofeul “Pianul călător” – Sfera, realizat de sculptorul reșițean Doru Vasiuți, invitat pe scenă, ca de la artist la artist.

Pianistul Horia Mihail a fost și la Radio România Reșița pentru un amplu interviu în emisiunea “Boema”, realizată în format visual-radio, ce se va difuza audio, parțial, miercuri seara de la ora 22,10 pe 105,6 FM la “Mansarda Romantică” și integral video – ca dar de Paști – duminică, 12 aprilie, de la ora 18,00, online pe www.radioresita.ro și de la ora 17,30 la televiziunea VestTV.   (Alexandra Gorghiu)

Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica a urmărit evenimentul şi consemnează:

De același autor

Related Articles