[FOTO] Personalităţi bănăţene la aniversare, Ioan Holender!

Motto: „Sinceritatea față de tine însuți e cea mai importantă”.Ioan Holender

Un mare artist de talie mondială, Ioan Holender,  împlineşte astăzi 85 de ani! Este muzician, bariton, impresar artistic și director managerial austriac de operă, originar din România.

S-a născut 18 iulie 1935 la Timișoara, într-o famile de origine evreiască, deținătoare a unei fabrici de marmeladă. Odată cu naționalizarea acesteia, familia sa și-a pierdut întreaga avere, tatăl fiind nevoit să lucreze ca muncitor necalificat, fapt care i-a permis, în sfârșit, tânărului Ioan intrarea la Politehnica din Timișoara, nu ca fiu de exploatator burghez, ci ca mlădiță a clasei muncitoare. Cu toate acestea, discursul său din timpul revoltei anti-comuniste a studențior din Timișoara,  din anul 1956, i-a atras exmatricularea.

În anul 1959 a părăsit România și împreună cu familia s-a stabilit la Viena, urmând Conservatorul de Muzică. După absolvire, a activat ca bariton la teatrele de operă din Viena, Klagenfurt și Sankt Pölten. Din 1966 s-a angajat ca impresar artistic şi manager muzical la Agenţia de teatru „Starka“, pe care a făcut-o celebră și a preluat-o apoi, sub numele de Agenţia de Impresariat Artistic Holender.

 În 1988 a devenit secretarul general al Operei din Viena și al Volksoper +Opera pentru popor, pentru ca în 1992, să fie numit manager general al celor două instituții, pe care le-a condus vreme de 19 ani, impunându-se ca cel mai longeviv director.

„Întotdeauna, indiferent de meseria pe care o faci, fie că ești tâmplar, fierar, scriitor sau traducător, trebuie să cauți calitatea. Câștigul material vine dacă lucrezi bine în orice domeniu. Asta am spus-o pentru a contrabalansa o ideologie foarte prezentă în România de astăzi. Toată lumea vrea să facă bani nelucrând sau lucrând puțin. Cum se poate lucra cât mai puțin și câștiga cât mai mult? Cam asta e tema generală și cu ea nu ajungi departe, sau ajungi pentru o scurtă perioadă de timp. Eu în tot ce am făcut în arta muzicală și nu numai, am căutat calitatea și să rămân credincios mie însumi, să nu mă țin nici de mode, nici de alte împrejurări”, mărturisea Într-o conferință pe care a ținut-o în anul 2017 în cadrul  Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, unde în anul 2018 a primit o stea pe Aleea Celebrităților.

Carieră

În 1988 a devenit secretarul general al Operei din Viena și al Volksoper (Opera pentru popor), pentru ca în 1992, după moartea neașteptată a directorului Eberhard Waechter, să fie numit manager general al celor două instituții.

A fost director al Operei de Stat din Viena între 1 aprilie 1992 și 30 august 2010, fiind director al celebrei instituții pentru cea mai lungă perioadă din istoria operei vieneze.

În anii 2007 și 2009 a fost președinte și director artistic al Festivalului Internațional „George Enescu” de la București, ocazie cu care s-a perfectat contractul și pentru ediția 2011.

Arta și cultura întotdeauna costă mai mult decât aduce. Nu este o afacere. Nu putem câștiga bani făcând teatru sau operă.Eu nu m-am fălit niciodată la Festivalul Enescu cu ce s-a vândut, pentru că spectacolele care nu s-au vândut au fost de multe ori mai valoroase decât cele care s-au vândut.La Opera din Viena am făcut Oedip de Enescu și am știut că se va vinde prost, dar a primit critici excelente.Responsabilitatea unui conducător al unei instituții artistice este doar comparabilă cu cea a unui medic șef într-un spital. Acolo nimeni nu discută decizia unui medic șef când e vorba de viața unor oameni”, concluzionează marele artist român.

Nu a uitat niciodată de unde a plecat și dragostea pentru România l-a determinat să accepte directoratul artistic al Festivalului Internaţional „George Enescu“ de la Bucureşti, în perioada 2007-2015. În prezent este una dintre personalitățile de marcă ale culturii mondiale, consilier artistic al Metropolitan Opera New York şi al Spring Festival Tokyo.

Din păcate, Ioan Holender, fostul director al Operei din Viena şi fost director al Festivalului „George Enescu”, a anunţat, printr-o scrisoare deschisă că se retrage din poziţia de preşedinte de onoare al Asociaţiei Timişoara Capitala Culturală Europeană 2021:

Având în vedere că nu am fost nicicând consultat de Asociaţia Timişoara – Capitală Europeană a Culturii, deşi sunt Preşedintele de Onoare al acesteia, mă retrag din această «funcţie», pe care în fond nu am îndeplinit-o niciodată şi pe care nu mai doresc să o deţin. Vă rog să excludeţi numele meu din acest context.

Sunt alături de intelectualii oraşului meu, personalităţi precum Tolcea, Ungureanu, Jecza, Vighi, Lupu Hausvater, Babeţi, Armanca, Gârboni, Murgu ş.a., care, din câte am înţeles, nu sunt implicaţi şi nici măcar consultaţi în privinţa TM 2021.

Pe de altă parte, ca Director Artistic al Asociaţiei Timişoara – Capitală Europeană a Culturii a fost angajat un cetăţean din Suedia, care nu are nicio tangenţă cu Timişoara şi care nici măcar nu cunoaşte limba romană.

Bineînţeles că nici despre alcătuirea boardului asociaţiei nu am fost informat, aflând doar deunăzi ca şi soţul doamnei Neumann este unul dintre membrii acestuia”, a transmis Ioan Holender în scrisoarea deschisă, trimisă Asociaţiei Timişoara Capitala Culturală Europeană 2021 şi presei.

„Sunt de părere că și eșecul este un drept al nostru, al celor care încearcă să tălmăcească arta și cultura.Important este să crezi în ceea ce faci” spune Maestrul… Pentru români şi pentru întreaga lume muzicală, Ioan Holender este una dintre marile personalităţi care a înobilat performanţa artistică.

La Mulţi Ani, Maestre Ioan Holender!

Epilog: „Am avut un destin norocos. Și eu am fost suportat la Viena două decenii, dar și eu i-am suportat pe austrieci, care nu sunt chiar un cadou al cerului”.Ioan Holender

Anca Bica Bălălău

Sursa:wikipedia

De același autor

Related Articles