[FOTO] Oierii mulţumiţi şi nu prea de piaţa mieilor în Caraş-Severin

Ciobanii nu se plâng, dar nici nu se pot lăuda cu vânzări record.

Deşi sunt mai mici şi mai puţini, comparativ cu cei din aceeaşi perioadă a anului trecut, mieii şi iezii au rămas la preţul din 2017, susţin fermierii.

Un raid prin pieţele reşiţene şi o rundă de discuţii cu oieri din: Doman, Goruia, Fârliug şi Soceni ale căror păreri, faţă de vânzările de anul acesta, sunt împărţite:

“Anul acesta merge piaţa mai greu decât anul trecut însă preţurile sunt la fel: 25 tăiat şi 15 viu. Suntem cât de cât mulţumiţi, îi aşteptăm pe oameni să vină să cumpere. Rămânem în pieţe până sâmbătă”, ne-a mărturisit un oier din Fârliug.

“Mulţumim lui Dumnezeu, merge destul de bine, în funcţie de cum au oamenii bani, cumpără jumătate, un sfert, un miel întreg după posibilităţi. De Paşti fiecare respectă tradiţia şi doreşte să mănânce o bucată de carne de miel. Mieii care sunt mari, peste 10 kg, nu au colesterol şi lumea cam vrea mare; Paştele e un pic prea devreme şi mieii nu sunt la mărimile cum sunt cerinţele, dar iau aşa cum sunt”, spune Dumitru Crăciun din Goruia.

“Piaţa mielului anul acesta merge destul de rău. E preţul cum e, dar şi cheltuieli avem pentru creşterea ovinelor. Trăim cu speranţa că oamenii vor veni să cumpere, ei aşteaptă să mai scadă preţul, dar sunt slabe şanse. Mielul sacrificat ar trebui să fie de la minimum 8 kg în sus, sub această greutate nu este indicat şi nici pentru noi nu este rentabil”, a subliniat Lazăr Drăghicescu din Doman.

Oierii spun că vor rămâne cu marfă proaspătă până vor epuiza stocul pentru ca toţi doritorii să poată cumpăra cele necesare pentru masa de sărbătoare. În prezent pe tarabe kilogramul de miel şi ied sacrificat se comercializează la preţul de 25 de lei şi în viu, direct din fermă, la 15 lei.

Amintim că, pe raza judeţului sunt deschise temporar 6 centre de sacrificare autorizate sanitar-veterinar, iar la sediul DSVSA din Reşiţa este instituită permanenţa până în 12 aprilie pentru sesizarea neregulilor din magazine, restaurante sau pieţe. (Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles