„Acasă” este locul de care ne e dor și locul pe care nu-l uităm indiferent de țara în care am ales să locuim. Pentru o familie stabilită în Germania, acasă este comuna Sacu din Caraș Severin. Și pentru că viața a fost mai generoasă cu ei, au hotărât la rândul lor să îi ajute și pe cei mai puțin norocoși, în special copii. Am aflat povestea familiei care a dorit să rămână anonimă, de la Viorel Spaiuc, bibliotecar la Biblioteca Timotei Popovici din comuna Sacu.

Pandemia de coronavirus a obligat dascălii și elevii să recurgă în ultimele luni la ore online. Dar s-a dovedit că educația online este în continuare inaccesibilă pentru unii copii. Mișcați de imposibilitatea copiilor din comuna natală de a urma ore online, cei doi tineri din Germania au donat suma de 800 de euro. Cu acești bani, bibliotecarul Viorel Spaiuc a reușit să cumpere 8 calculatoare. Dar, pentru că așa cum ne-a declarat Viorel Spaiuc, o minune nu vine singură, a primit un sprijin nesperat. Pentru îmbunătățirea performanței, o firmă din București a donat la rândul ei, opt ssd-uri care au fost montate pe pc-urile respective. De asemenea, un alt tânăr născut în comuna Sacu, Adrian Nicholas și firma din Timișoara la care acesta lucrează, au instalat gratuit sistemele de operare și au pregătit calculatoarele pentru cei 8 elevi care urmau să le primească.

Copiii au fost aleși de către familia care a făcut donația, unul dintre criterii fiind notele bune la învățătură. În aceste zile, bibliotecarul Viorel Spaiuc a devenit Moș Crăciun pentru că nici unul dintre copiii care au primit calculatoarele nu știau ce li se pregătește.

Un sentiment care nu poate fi descris, să vezi bucuria copiilor când am apărut la ei la poartă cu acsete calculatoare. Nu le venea să creadă că cineva le dăruiește un calculator așa pur și simplu. Bucurie mare și pentru părinți, oameni muncitori care nu sunt obișnuiți să primească. Un gest admirabil făcut de familia din Germania. Un gest care cu siguranță îi va face și pe alți locuitori să le urmeze exemplu”, spune Viorel Spaiuc.

Pentru ca cei 8 elevi să poată folosi calculatoarele la orele online, acestea mai au nevoie și de internet dar și de camere video. Dacă în ceea ce privește internetul, administrația locală a promis că va căuta soluții, bibiotecarul Viorel Spaiuc speră să reușească achiziționarea camerelor web cu ajutorul comunității.

sursa foto Facebook/Biblioteca Timotei Popovici Sacu